Bogdan Aurescu cere UE sancţiuni pentru Rusia în cazul crizei din Ucraina. „Reprezintă cel mai puternic instrument al Europei”

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat luni că le va cere omologilor săi din statele membre UE să "accelereze pregătirea sancţiunilor" la adresa Federaţiei Ruse pe fondul intensificării tensiunilor la graniţa cu Ucraina.

24 ian. 2022, 14:32
Bogdan Aurescu cere UE sancţiuni pentru Rusia în cazul crizei din Ucraina. „Reprezintă cel mai puternic instrument al Europei”

Bogdan Aurescu a făcut aceste afirmaţii înaintea Consiliului UE Afaceri Externe.

„Acesta e cel mai puternic instrument pe care UE îl poate utiliza pentru a descuraja noi agresiuni ale Federației Ruse”, a declarat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

„De aceea cred că trebuie să accelerăm pregătirea sancțiunilor, și sper că în concluziile de azi ale Consiliului va fi accentuată această chestiune”, a adăugat el.

Potrivit G4Media, ministrul român de Externe a punctat că în concluziile Consiliului UE va fi afirmat faptul că ”acest concept al sferelor de influență este perimat și nu ar trebui utilizat în actualul context de securitate european” – cu referire la cererile Rusiei ca NATO să se retragă din statele est-europene.

Citeşte şi: Criza din Ucraina. Preşedintele Klaus Iohannis a decis să convoace CSAT abia miercuri după întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că „trăim vremuri marcate de numeroase provocări”.

„Trăim vremuri marcate de numeroase provocări, iar pandemia de COVID-19 a schimbat radical realitatea cu care eram obișnuiți, obligându-ne să adoptăm măsuri dificile, să facem sacrificii, dar și eforturi substanțiale pentru depășirea acestei crize.

Complexitatea acestei perioade reclamă soluții coerente și durabile.

Așa cum am dovedit de atâtea ori în momentele de cumpănă, vom continua să facem tot ce este necesar pentru progresul României, pentru apărarea valorilor democratice și pentru protejarea drepturilor și a libertăților fundamentale”, a afirmat şeful statului în discursul susţinut cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române.

Citeşte şi: Mesajul lui Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române. „Trăim vremuri marcate de numeroase provocări. Să prețuim lucrurile care ne unesc pentru a ne fi mai ușor să luptăm cu cele care ne dezbină”

Țările NATO și-au pus forțele militare în alertă și au anunţat trimiterea de echipament militar suplimentar la granițele Ucrainei, după cum se arată pe site-ul oficial al Alianței.

„NATO trimite nave și avioane de luptă suplimentare în Europa de Est, consolidând apărarea Aliaților, pe măsură ce Rusia își continuă consolidarea militară în jurul Ucrainei”, se arată pe site-ul Alianţei.

Citeşte şi: NATO confirmă trimiterea de trupe în România. Europa de Est devine teatru de război, Alianţa anunţă suplimentarea numărului de nave de război şi avioane de luptă