Criza din Ucraina. Preşedintele Klaus Iohannis a decis să convoace CSAT abia miercuri după întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, vineri, cu prim-ministrul Nicolae Ciucă pentru a discuta situaţia de securitate de pe Flancul Estic, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

21 ian. 2022, 14:27
Criza din Ucraina. Preşedintele Klaus Iohannis a decis să convoace CSAT abia miercuri după întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă

UPDATE.

Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc miercuri, 26 ianuarie 2022, începând cu ora 13:00, la Palatul Cotroceni.

Pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse subiecte referitoare la:

  • Situația de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre și pe Flancul Estic al NATO;
    Măsuri privind dezvoltarea capacităților de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate și creșterea rezilienței.

Klaus Iohannis a salutat, joi, anunţurile preşedinţilor SUA, Joe Biden, şi Franţei, Emmanuel Macron, cu privire la prezenţa militară consolidată a NATO pe Flancul Estic.

Statele membre UE, NATO și Statele Unite încearcă să pregătească o eventuală ripostă, militară și economică la adresa Rusiei, în cazul în care aceasta va ataca Ucraina.

Klaus Iohannis a semnat decretele de eliberare din funcţie pentru mai mulţi magistraţi, printre care şi un procuror condamnat definitiv
De altfel, temerile că acest lucru este tot mai posibil sunt vizibile. Președintele american a declarat că SUA ar putea trimite mai mulți militari în România și Polonia, iar președintele Franței a anunțat că și țara sa este pregătită să suplimenteze forțele militare pe flancul de est și să trimită soldați în România.

De asemenea, Spania a luat decizia să trimită nave de război care să se alăture forțelor navale NATO din Mediterana și Marea Neagră, potrivit Digi24.

Anunțurile au fost salutate atât de președintele Klaus Iohannis, cât și de premierul Nicolae Ciucă și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

„Salut anunţul explicit al preşedintelui Joe Biden privind creşterea prezenţei militare a SUA în România, pe Flancul Estic, dacă situaţia de securitate se deteriorează şi mai mult. Parteneriatul Strategic România-SUA şi solidaritatea NATO sunt foarte puternice”, a scris Iohannis pe Twitter.

De asemenea, şeful statului a vorbit de anunţul omologului francez, Emmanuel Macron, privind disponibilitatea Franţei de a participa cu trupe NATO pe teritoriul României.

„Salut călduros anunţul preşedintelui Emmanuel Macron cu privire la disponibilitatea Franţei de a participa la prezenţa militară întărită a NATO în România. Parteneriatul Strategic România-Franţa va fi astfel întărit pe Flancul Estic, în regiunea Mării Negre”, a fost mesajul lui Iohannis pe Twitter.

Citeşte şi: Spania trimite nave de război în Marea Neagră şi ar putea aduce în zonă şi avioane militare