Bogdan Aurescu: SUA acuză Rusia că deţine rachete interzise. Americanii iau în calcul un potenţial răspuns

Statele Unite au vorbit în premieră de pe teritoriul României despre un potenţial răspuns militar la adresa Rusiei. Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a declarat într-un interviu pentru HotNews, Statele Unite acuză Federaţia Rusă că a dezvoltat un anumit tip de rachetă care este interzis de către tratatul INF.

11 oct. 2015, 19:35
Bogdan Aurescu: SUA acuză Rusia că deţine rachete interzise. Americanii iau în calcul un potenţial răspuns

Statele Unite acuză Federaţia Rusă că a dezvoltat un anumit tip de rachetă care este interzis de către tratatul INF. Federaţia Rusă susţine că acest tip de rachetă nu există, deşi Statele Unite indică anumite elemente de proba cu privire la existenţa acestui nou tip de rachetă. Şi reacţia Statelor Unite faţă de ceea ce susţine Rusia este cea conţinută în declaraţia lui Frank Rose„, a declarat ministrul de externe, Bogdan Aurescu, într-un interviu pentru HotNews.ro.

Citeşte şi Kremlinul ameninţă: Apropierea structurii NATO de Rusia va antrena MĂSURI de RĂSPUNS

Adjunctul secretarului de stat american, Frank Rose, a declarat, joi, la Bucureşti, că Statele Unite iau în calcul un potenţial răspuns militar dacă Rusia continuă să încalce tratatul privind forţele nucleare cu rază medie de acţiune (INF).

Citeşte şi Ministrul american al Apărării acuză Rusia că escaladează războiul civil din Siria

Totodată, Bogdan Aurescu a spus că scutul operaţional de la Deveselu va fi funcţional până la sfârşitul acestui an. „Am discutat şi cu comandantul flotei a 6-a din Mediterana, viceamiratul Foggo, care va prelua în coordonare facilitatea de la Deveselu după ce va deveni operaţională. Am primit toate asigurările din partea americană că acest calendar va fi respectat. Practic, paşii sunt finalizarea tuturor construcţiilor, tuturor elementelor care constituţie facilitatea de la Deveselu până la finalul anului, integrarea acestei facilităţi în sistemul NATO antirachetă undeva în primăvară anului viitor, după care la summit-ul din Polonia din iulie ar trebui să înregistrăm încă un pas în dezvoltarea sistemului NATO antirachetă în ansamblul sau.

Nu este doar facilitatea de la Deveselu componentă a acestei evoluţii, şi şi cele patru nave americane de tip Aegis, cu interceptori antirachetă la fel că şi cei din România, care sunt desfăşurate deja în portul Rota din Spania. Mai sunt şi alte contribuţii voluntare ale unor state membre aliate, iată că scutul avansează în direcţia cea bună„, a mai spus Bogdan Aurescu.