Bogdan Chiriţoiu: Unele investigaţii durează prea mult, dar suntem sub media UE. Fapte din 2004, amendate în 2015

Investigaţiile din sectorul energetic derulate de Consiliul Concurenţei durează prea mult, conform specialiştilor în domeniu. Durata investigaţiilor derulate de Consiliului Concurenţei este mare, însă se situează sub media europeană, punctează președintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

11 feb. 2016, 11:43
Bogdan Chiriţoiu: Unele investigaţii durează prea mult, dar suntem sub media UE. Fapte din 2004, amendate în 2015

Cazul în care au fost amendaţi Hidroelectrica şi aşa-numiţii „băieţi deştepți” din energie vizează fapte care au început în 2004 — 2005, se opresc în 2008, iar investigaţia a fost finalizată în 2015. Deci, iată că durează mult prea mult aceste anchete, durează foarte mult timp până când se finalizează şi se soldează sau nu cu amenzi, iar, în acest timp, piaţa evoluează şi ar putea suferi transformări uriaşe, spune directorul executiv al Asociaţiei Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Silvia Vlăsceanu.

De cealaltă parte, Consiliul Concurenţei spune că România nu stă atât de rău. „Trebuie să mai facem eforturi, dar suntem pe drumul cel bun. În Uniunea Europeană, media pentru investigaţiile care privesc cartelurile este de patru ani. La Hidroelectrica, investigaţia a durat trei ani, ceea ce este sub media UE. Întâi greșești, apoi te amendăm, nu putem să investigăm lucrurile înainte să se întâmple și înainte de a produce efecte în piaţă. Sunt de acord că unele cazuri durează prea mult, dar în cazul Hidroelectrica — nu”, a spus Chiriţoiu, conform Agerpres.

El a explicat investigaţiile durează atât de mult întrucât agenţii economici anchetaţi contestă tot, inclusiv ordinele judecătorești.

„Dacă vom contesta tot, normal că instanţa este supraîncărcată și cazul durează. Dacă firmele ar veni și ar recunoaște greșeala, ne-am concentra pe cazurile cu adevărat dubitabile, unde sunt argumente de o parte și de alta. În România stăm mult mai bine, pentru că avem instanţe specializate, spre deosebire de alte ţări, unde orice judecător se ocupă cu astfel de cazuri”, a susţinut Chiriţoiu.

Șeful Concurenţei a adăugat că reprezentanţii Consiliului merg din judeţ în judeţ pentru a educa mediul de afaceri în privinţa regulilor de concurenţă, mai ales în cazul micilor firme.

„Este adevărat că avem mai multe cazuri de carteluri. Trebuie să lucrăm mult și la cazurile pe verticală, însă, fără sancţiuni, nu reușești să faci omul să-și schimbe comportamentul. Trebuie însă să prevenim. Firmele mari au avocaţi, dar pentru firmele mici mergem dintr-un judeţ în altul și discutăm legislaţia concurenţei. Facem efortul de a educa mediul de afaceri privind regulile de concurenţă”, a continuat Chiriţoiu.