Bogdan Rădulescu, despre viața printre unguri: „Te faci de rușine”. Ce părere are actorul despre minoritățile din Transilvania

Bogdan Rădulescu a vorbit despre copilăria petrecută printre vecinii unguri, dar și despre familia sa compusă tot din cetățeni din Ungaria. Actorul mărturisește că a fost o competiție acerbă între familia lui de ardeleni și restul locuitorilor din zonă.

27 sept. 2023, 16:46
Bogdan Rădulescu, despre viața printre unguri: „Te faci de rușine”. Ce părere are actorul despre minoritățile din Transilvania
Bogdan Rădulescu, despre viața printre unguri: „Te faci de rușine”. Ce părere are actorul despre minoritățile din Transilvania

Bogdan Rădulescu provine din cluj și este un actor talentat și iubit de amatorii de teatru și cinematografie. Artistul a povestit că în copilăria lui era întotdeauna o întrecere între familiile de ardeleni și de unguri – doar una trebuia să aibă cea mai frumoasă gospodărie. Mama lui avea ambiția de a nu se lăsa mai prejos decât vecini care aveau întotdeauna totul bine organizat și aranjat.

Citește și: Un mare actor britanic s-a stins din viată. Vestea a întristat milioane de oameni

Bogdan Rădulescu s-a destăinuit: cum a fost viața printre unguri

Bogdan Bob Rădulescu a vorbit la podcastul lui Radu Țibulcă despre ambiția gospodarilor din Ardeal. Aceștia, foarte încăpățânați de fel, se ocupau mereu de gospodăriile lor și se îngrijeau să își întreacă vecinii la curățenie și la bunul tra. Bob Rădulescu a povestit cum a crescut într-un cartier de case din Cluj-Napoca unde avea mai mulți vecini maghiari, cu care mama lui mereu se lua la întrecere.

„Casa noastră era între două case de familii de unguri, iar vis-a-vis era o casă de gabori. Mama, ardeleancă 100%, tot timpul ne zicea: „Uitați-vă bine în stânga și în dreapta și să nu dea Dumnezeu să fie mai curat la vecini și să ne facem noi de mândră minune… Vecinii noștri erau unguri. Dacă era măturat la tanti Racz, în fața porții, și la noi nu, ne mânca mama. Dacă primăvara o ieșit vecinul Zoli și și-a vopsit gardul, mama îmi dădea bani să iau vopsea și să vopsim și noi gardul. La noi, la ardeleni, era treaba asta, să ai gospodăria pusă la punct, că nu poți să te faci de rușine”, a povestit actorul.

Bob Rădulescu a ținut să sublinieze că, deși este român 100%, apreciază și admiră concetățenii de altă naționalitate care au grijă de gospodăria și de comunitatea lor. Actorul spune că a constatat acest lucru la vecinii unguri lângă care a crescut, la socrul său care a fost ungur și la maghiarii cu care lucrează în prezent.

„La ei lucrurile sunt orânduite, sunt oameni foarte gospodari. Fiecare are răni de dus, și noi, și ungurii. Acum, ei sunt minoritari în Transilvania, dar au proprietăți, sunt cunoscuți, locuim și trăim împreună, soția mea este pe jumătate unguroaică”, recunoaște Rădulescu.

Artistul a amintit de problemele istorice, buna vecinătate fiind regula nescrisă din Ardeal pe care cu toții o respectă. Bob Rădulescu a povestit despre unul dintre vecinii săi din Cluj, Miși, care face varză murată într-o grădină din mijlocul orașului, înconjurată de blocuri.

„Miși, în mijlocul Clujului are o grădină de plângi. Mama lui, în vârstă de aproape 90 de ani, taie varză în fiecare an și pune varză murată. În fiecare zi îl găsești în piața mare, vinde varză murată. Eu nu am cum să pun varză cum pune Miși. E o tradiție de familie. Miși încă face agricultură. Omul ăla are gospodăria pusă la punct, ungurii au fost și vor fi tot timpul oameni harnici. Iar diferența se poate vedea imediat după ce treci de granița cu Ungaria. Totul este îngrijit la ei, oamenii țin la locul lor”, a afirmat actorul.

Bob Rădulescu a făcut și o comparație subiectivă între satele maghiarilor și cele românești, concluzionând că cele două nu seamănă deloc, de vină fiind felul în care cele două popoare se îngrijesc de proprietăți și de monumente.

„Te duci un pic încolo, spre Ungaria, și treci prin satele ungurești, tati, îmi pare rău, sunt român, sunt ardelean, dar mă uit la satele ungurești și mă uit și la satele românești. Tati, nu suntem acolo. Îmi pare foarte rău că o zic, dar nu suntem acolo! Asta își pune amprenta asupra vieții. Să se uite oricine la clădirile lor, la bisericile lor, la cum au ei rânduiala făcută, sunt altfel de oameni! Eu îs român 100%, n-aș vrea să fiu altceva”, a mai povestit Bob.

Citește și: Doliu uriaș în distribuția serialului „Tânăr și neliniștit”! Unul dintre cei mai îndrăgiți actori din serial a murit după o luptă crâncenă cu depresia