BOKO HARAM şi-a pierdut liderul. Abubakar Shekau a murit

Abubahar Shekau a murit în jurul datei de 18 mai, după ce a detonat un dispozitiv exploziv când era urmărit de luptătorii ISWAP

07 iun. 2021, 06:30
BOKO HARAM şi-a pierdut liderul. Abubakar Shekau a murit

Gruparea de militanţi islamici State West African Province (ISWAP) a afirmat într-o înregistrare audio obţinută duminică de Reuters că liderul grupării islamiste Boko Haram, Abubakar Shekau, a murit.

Shekau a murit în jurul datei de 18 mai, după ce a detonat un dispozitiv exploziv când era urmărit de luptătorii ISWAP, în urma unei lupte, a declarat Abu Musab al-Barnawi, care pretinde că ar fi liderul ISWAP.

”Abubakar Shekau, Dumnezeu l-a judecat trimiţându-l în cer”, se poate auzi spunând. Doi oameni familiarizaţi cu al-Barnawi au declarat pentru Reuters că vocea înregistrării este cea a liderului ISWAP.

Moartea lui Shekau ar putea duce la sfârşitul unei rivalităţi violente între cele două grupuri, permiţând ISWAP să absoarbă luptătorii Boko Haram şi să-şi consolideze controlul asupra teritoriului din nord-estul Nigeriei, au spus analiştii politici.

Masacru la orezărie, cel mai barbar atac al secolului. 110 fermieri au fost decapitaţi, printre victime sunt şi copii

Acest lucru ar permite ISWAP să-şi concentreze atenţia asupra guvernului şi a armatei, ale căror eforturi de război trenează.

În înregistrarea audio, bărbatul identificat ca al-Barnawi afirmă că luptătorii săi l-au căutat pe liderul islamist la ordinele conducerii statului islamic şi s-au luptat cu insurgenţii Boko Haram până când Shekau a fugit. În cele din urmă, ISWAP l-a urmărit şi i-a oferit şansa să se pocăiască şi să li se alăture, a spus el.

„Shekau a preferat să fie umilit în viaţa de apoi decât să fie umilit pe pământ şi s-a sinucis instantaneu prin detonarea unui exploziv”, a spus el.

Shekau a condus transformarea Boko Haram dintr-o sectă islamică subterană, în 2009, într-o grupare insurgentă, omorând, răpind şi jefuind în drumul său către nord-estul Nigeriei.

Gruparea a ucis peste 30.000 de oameni, a forţat în jur de 2 milioane de oameni să-şi părăsească casele şi a provocat una dintre cele mai grave crize umanitare din lume.

ISWAP a făcut anterior parte din Boko Haram, înainte de separarea sa în urmă cu cinci ani, când a promis loialitate faţă de statul islamic. Schisma a fost cauzată de dezacorduri ideologice religioase, cu privire la uciderea civililor de către Boko Haram, la care ISWAP s-a opus.

Boko Haram a executat cinci angajaţi ai ONG-ului Acţiune împotriva Foamei