Bolile coloanei vertebrale, la copii. Ce e de făcut pentru a le preveni şi trata

Maladiile spinale – bolile coloanei vertebrale – apar tot mai des în diagnosticul tinerilor, al adolescenților, al copiilor de vârste mici, chiar.
Romania TV
13 iul. 2018, 08:10
Bolile coloanei vertebrale, la copii. Ce e de făcut pentru a le preveni şi trata
O cauză unanim acceptată pentru îndesirea acestor cazuri o reprezintă folosirea computerului, a tabletei, chiar și a telefonului mobil, pentru timp îndelungat și stând în poziții defectuoase.

A trecut demult vremea copilului care-și petrecea vacanțele la țară la bunici și, în restul anului, între blocuri, la joacă, având cheia legată la gât. Care sunt principalele afecțiuni care se întâlnesc la aceste grupe de vârstă aflate încă în creștere? Răspunsul îl primim azi de la dr. Georgiana Nedelea, medic specialist în ortopedie-traumatologie, doctor în medicină și chirurg.

– Sunteți medic specialist în chirurgie ortopedică și în traumatologie, sunteți doctor în științe medicale, sunteți considerată unul dintre cei mai avizați cunoscători ai maladiilor spinale. Ar trebui să ne oprim asupra acestei grupe de boli care afectează și vârstele foarte tinere. Copiii noștri stau toată ziua aplecați deasupra computerului, nu mai este doar poziția greșită la scris de pe vremuri, e mai mult decât atât și iată că apar toate acele deformații ale coloanei, de la cifoză la scolioză… din cauza mersului, a așezării incorecte sau chiar a poziției în timpul somnului.. maladii ale secolului, nu?

– Sunt, de bună seamă. Maladiile spinale sunt un flagel al mileniului pe care îl trăim. Nu ucide, dar deformează și provoacă durere. Credem că trebuie să învinovățim stilul de viață – mereu la computer și tabletă – al tinerilor și copiilor de azi doar pentru afecțiuni ale vederii. Dar, de fapt, efectul asupra sănătății noastre, pe termen mediu și lung, e mai complex. Să ne gândim că întregul sistem oste-articular este, de fapt, un sistem de pârghii care ne ajută să ne deplasăm, să adoptăm diferite poziții și, uneori, dacă este suficient de puternic, acest sistem de pârghii ne poate salva dintr-un pericol grav: să ne gândim că de capacitatea noastră de a rămâne fixați într-un loc, de a ne susține în atârnare ori de a fugi din fața unui pericol poate să depindă, la un moment dat, însăși existența noastră. Trebuie să avem grijă de acest sistem complex de oase – fie că vorbim de membre ori de coloană – așa cum ai avea grijă de un mecanism de roți pe care îl ungi, ca să nu ruginească, sau căruia îi verifici dinții de fier, să nu se fi rup sau îndoit.

Maladiile spinale la copii au nevoie de un program de screening național

– În copilăria mea se punea foarte mult accent pe practicarea unui sport. Azi, parcă nici în școli nu se mai face mișcare, ca altădată. Și atunci, care este rolul familiei, al doctorului pediatru și al ortopedului, pentru ca generațiile viitoare să nu ia drumul înapoi?

– E simplu. Părinții trebuie să facă pentru copiii lor un program corect și echilibrat. Nu se poate să-și petreacă toată ziua la birou, citind și nici toată ziua la calculator. Trebuie să aibă program de sport, activități fizice. Un copil cu o activitate fizică normală nu are nevoie de suport special sau de îndrumare specială, legat de coloană. Nu trebuie să facă kinetoterapie sau înot… trebuie, pur și simplu, să aibă 2-3 ore pe zi în care se joacă, aleargă și desfășoară o activitate fizică normală. 

Citește mai departe aici despre Bolile coloanei vertebrale, la copii

DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Destin groaznic! Vedeta lui Liverpool a murit la 12 zile de când făcuse nunta! Trei copii au rămas orfani
Capital.ro
Adio, maestre! Am mai pierdut unul din actorii pe care l-am iubit cu toții enorm: Un uriaş blând cu barbă legendară
Playtech.ro
Distanţa legală faţă de linia de hotar în construcţii. Cum poate fi modificată fără a fi dat în judecată
DailyBusiness
Știi care este ”vampirul” energetic din casa ta? Te usucă la factura de curent!
Adevarul
Artificiile statului pentru plata unor bugetari de lux: angajați cu leafă la mai multe ministere și indemnizații în multiple Consilii de Administraţie
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
România stă pe o mină de aur. Ar putea să fie salvarea
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
kanald.ro
Imagini tulburătoare de la locul accidentului în care a murit Diogo Jota! Cum arată mașina în care se afla
Cancan.ro
Ce se întâmplă cu pensiile speciale. Ilie Bolojan a făcut anunțul mult așteptat
Playsport.ro
Amendă de 1.600 de lei și suspendarea permisului pentru o greșeală banală în trafic. Mare atenție la...
Capital.ro
Vârstnicii care vor încasa 140 de pensii. Mihai Gâdea, în stare de șoc: Scuipă în ochii românilor!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
stirilekanald.ro
Imagini TERIFIANTE cu bărbatul omorât de urs pe Transfăgărășan
Irinel Popescu, medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: ”În final, a cedat și inima”
MediaFlux
Ce riscuri își asumă clienții când schimbă furnizorul de energie. Capcanele din contractele la curent
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pro sau contra consumului de pudră proteică. Specialiștii spun care sunt riscurile consumului acestui produs