Bolnavii de cancer internaţi la Spitalul din Timişoara tremură de frig în saloane. Zeci de oameni le-au dus plăpumi şi pături

Bolnavii de cancer internaţi în Clinica de Oncologie a Spitalului din Timişoara tremură de frig în saloane, din cauza companiei de termoficare ce furnizează agent termic la capacitate redusă. Zeci de oameni cu suflet mare le-au dus pacienţilor pături şi plăpumi pentru a-i ajuta să suporte mai uşor temperaturile scăzute.

24 ian. 2022, 19:55
Bolnavii de cancer internaţi la Spitalul din Timişoara tremură de frig în saloane. Zeci de oameni le-au dus plăpumi şi pături

Bolnavii de cancer internaţi la Spitalul din Timişoara tremură de frig în saloane. Zeci de oameni s-au mobilizat şi le-au dus pacienţilor de la Clinica de Oncologie pături şi plăpumi.

Bolnavii de cancer internaţi la Spitalul din Timişoara tremură de frig în saloane

Acţiunea denumită ”Protestul păturilor” a fost iniţiată de grupul civic Liga Vest, iar acesteia i s-a alăturat şi mitropolitul Banatului, ÎPS Ioan Selejan.

Citeşte şi George Simion şi un grup de simpatizanţi AUR au dat buzna în Primăria Timişoara pentru a-l căuta pe Dominic Fritz. Reacţia edilului: „Scopul acestor bande a fost să creeze haos și panică”

”Văzând situaţia care este în spital, mai ales acesta de la Oncologie, unde durerea este poate cea mai mare, am adus săptămâna trecută plapumi şi perne noi pentru toate paturile şi încă 2 paturi electrice. Şi acum tot paturi electrice am adus, cu geometrie variabilă, care îl ajută pe bolnav să îşi schimbe poziţia în care stă zeci de zile. Sunt foarte bune, pentru că bolnavul poate să stea în diferite poziţii, or ştiţi ce înseamnă să fii bolnav, când oricum te mişti cauţi o mângâiere (…)

Din cauza frigului ne-am mobilizat. Noi suntem în relaţii foarte bune cu toate spitalele. Şi în toamnă, când au fost probleme cu gazele, am procurat două generatoare de curent, tot pentru două spitale, în caz că rămân fără încălzire, să poată folosi această sursă proprie pentru a se putea încălzi. Şi acum lucrăm la nişte instalaţii pentru o maternitate”, a declarat mitropolitul Banatului, ÎPS Ioan Selejan, potrivit News.ro.

Săptămâna trecută, fostul prefect de Timiş, i-a transmis o scrisoare deschisă viceprimarului Ruben Latcau, în care, printre altele, preciza că nu îi doreşte să ajungă într-un spital neîncălzit pe timp de iarnă, cu atât mai puţin la Oncologie, acolo unde ea a fost internată pentru tratament şi a plecat din cauza frigului.

„Dragă Ruben, îmi permit să mă adresez aşa pentru că ignoranţa ta mă înspăimântă!!! Deci, dragă Ruben, eu îmi doresc să nu ajungi să stai vreodată într-un spital, iarna, în frig!!! Cu atât mai puţin la Oncologie! Acolo unde unii oameni încearcă să supravieţuiască cum pot. Acolo unde se face chimioterapie… ai idee ce înseamnă un tratament de chimioterapie??? Ai idee cum te transformă boală asta? Cât îţi e de rău? Cum tremuri din toate încheieturile? Cum nu poţi să te ridici? Cum îţi pierzi părul, genele, sprâncenele? Cum fiecare zi ţi se pare ultima? N-ai de unde să ştii!

Oamenii ăştia sunt deja obosiţi, speriaţi, disperaţi! Nu au nevoie să-i umileşti tu sau administraţia ta incompetentă!! Sau să le dai veşti bune că acum dacă ai constatat o să schimbi două calorifere!!! Nu ţi-e ruşine?? Măcar puţin? Că poate aveai timp un an să faci un tur prin spitale să vezi ce e!! În Germania se schimbă caloriferele în spitale iarna??

Poate-ti scoţi nasul din telefonul ăla şi te duci să vezi exact ce atribuţii ai!! Sau poate şeful tău, dacă mergea când a promis, să vadă spitalul de oncologie, ştia până acum ce calorifere sunt! Că l-au aşteptat oamenii de vreo 3 ori şi n-a ajuns!! Eu am fost internată acolo şi am plecat că era frig!!!! Şi vezi că ne îngheaţă copiii în şcoli! Du-te acasă, băiete!!! Du-te şi ia-i şi pe alţii cu tine!!!”, a scris Eva Andreaş pe Facebook.

Reaintim că Societatea de termoficare, aflată în subordinea Primăriei Timişoara, a redus temperatura de plecare a apei calde din punctele termice la 40 de grade, din cauza datoriilor.

Colterm se află în insolvenţă şi are datorii de aproape 300 de milioane de lei către ANAF, bănci şi furnizorii de combustibil. Mai mult, societatea de termoficare din Timişoara mai are de plătit şi o amendă în valoare de 21 de milioane de euro pentru că nu a cumpărat la timp certificatele verzi.

Guvernul a alocat săptămâna trecută încă un ajutor financiar pentru Primăria Timişoara, ca să sprijine sistemul de încălzire.

Citeşte şi Cum vor medicii din Timişoara să-i convingă pe oameni să se vaccineze: „Am făcut tot ce se putea în spital, dar, probabil, nu aici trebuia dusă bătălia”