Bolnavii de cancer și îngrijitorii acestora vor beneficia de consiliere psihologică gratuită și zile de concediu

Bolnavii de cancer vor avea parte de consiliere psihologică, iar îngrijitorii pacienților oncologici vor primi indemnizație, potrivit unui proiect de lege a senatorului PNL Nicoleta Pauliuc.

23 iun. 2021, 23:29
Bolnavii de cancer și îngrijitorii acestora vor beneficia de consiliere psihologică gratuită și zile de concediu

Bolnavii de cancer

ar putea beneficia de consiliere psihologică, iar cei care oferă îngrijire pacienților oncologici ar putea primi de o indemnizație, prevede un proiect de lege propus de senatorul PNL Nicoleta Pauliuc.

Conform proiectului, îngrijitorii pacienţilor care suferă de cancer vor avea şi ei dreptul la consiliere psihologică şi orice persoană care îl însoţeşte pe bolnavul de cancer asigurat, cu acordul acestuia, la intervenţii chirurgicale sau la efectuarea tratamentelor prescrise de medic, își va putea lua concediu medical. Pacientul cu afecțiuni oncologice poate alege o singură persoană care să-l însoțească la fiecare intervenţie chirurgicală, sau tratament.

Persoanele care suferă de cancer şi îngrijitorii acestora vor avea dreptul la o şedinţă de evaluare psihologică clinică şi cel puțin cinci şedinţe de consiliere psihologică clinică. Cei care au în îngrijire un pacient care suferă de cancer își pot lua concediu în scopul acordării de asistență bolnavului pentru cel mult 45 de zile pe an, perioadă în care vor primi și indemnizație.

Bolnavii de cancer și îngrijitorii vor fi sprijiniți din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate

Legea îi vizează și pe părinții care au în îngrijire un copil grav bolnav cu vârsta de până în 18 ani.

Indemnizaţia oferită îngrijitorilor care se ocupă de bolnavii de cancer va fi suportată de Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

„Această iniţiativă legislativă este un exemplu de bune practici prin care un proiect al unui parlamentar prinde viaţă în urma consultărilor cu actorii societăţii civile direct implicaţi în susţinerea bolnavilor de cancer. Rezultatul acestor discuţii este o iniţiativă care oferă sprijin concret pentru pacienţii oncologici şi pentru persoanele care au grijă de ei”, a declarat senatorul PNL Nicoleta Pauliuc, potrivit unui comunicat al Senatului, notează Antena 3.