Bolnavii de SIDA din România îşi găsesc din ce în ce mai greu medicamente

Bolnavii de SIDA din România au rămas fără medicamente, după ce unul dintre cei mai mari producători s-a retras de pe piaţă. Anunţul a fost făcut la "Ştirile Serii" de la România TV de către Lucian Duţă, fostul şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

RomaniaTV.net
30 mai 2012, 20:31
Bolnavii de SIDA din România îşi găsesc din ce în ce mai greu medicamente

Una dintre cele mai mari companii producătoare de medicamente s-a retras de pe piaţa din România, din cauza taxei clawback. Compania producea mai multe medicamente, inclusiv pentru SIDA.

„În urmă cu 2-3 zile, una din marile companii producătoare de medicamente din România şi-a anunţat retragerea pe motivul taxei de clawback, care a fost impusă de statul român. Firma care urmează să plece din România, comercializează medicamente unice, inclusiv pentru SIDA. Guvernul este obligat să stabilească un echilibru între stat şi producătorii de medicamente”, a declarat Lucian Duţă.

Problemele continuă şi pentru bolnavii de cancer. Aceştia îşi găsesc cu mare dificultate medicamentele şi spun că, astfel, sunt condamnaţi la moarte. „De luni de zile, pacienţii cu cancer nu-şi mai găsesc tratamentele. Nu pot să acuz decât statul român, care este responsabil pentru cei care vor muri. Nu vom ieşi în stradă deocamdată. Am făcut un apel către premier, altfel nu ştiu cine va răspunde pentru cei care vor muri din cauza lipsei medicamentelor”, a spus Cezar Irimia, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.