Bombardamente masive în Ucraina. Zgomotul exploziilor se aude în Republica Moldova

Cele mai afectate regiuni de bombardamentele armatei Kremlinului sunt capitala Kiev, dar și Odessa și Harkov.

29 dec. 2022, 11:59
Bombardamente masive în Ucraina. Zgomotul exploziilor se aude în Republica Moldova

Război în Ucraina. Potrivit patrulelor militare de la Chișinău, exploziile s-au auzit în zona Palanca, localitate aflată la mai puțin de 60 km distanță de portul Odesa, primul punct de oprire și odihnă pentru zeci de mii de refugiați din Ucraina, în mare parte din regiunile Odesa, Mikolaiv, Herson sau Donețk.

Consilierul prezidențial ucrainean a anunțat că peste 120 de rachete au fost lansate de Rusia în această joi dimineață asupra unor ținte civile din Ucraina.

De astfel, într-un mesaj sfidător postat pe rețelele de socializare, ministerul rus al Apărării a transmis că: „Rachetele Kalibru nu se vor termina niciodată”.

Război în Ucraina. Alarmele de raid aerian s-au auzit în Kiev şi Herson: „Mergeţi în adăposturi!”. Bombardamente intense joi dimineaţă
Forţele Aeriene ucrainene denunţă joi atacuri ruse ”masive” cu rachete de croazieră, în mai multe oraşe ucrainene, inclusiv la Kiev, iar 90% din oraşul Liov (vest) a rămas fără curent în urma atacului, relatează AFP.

”Inamicul atacă Ucrana pe mai multe fronturi, cu rachete de croazieră trase din avioane şi de pe nave”, anunţă pe reţele de socializare Forţele Aeriene ucrainene.

În toiul iernii, cu doar câteva zile înainte de Anul Nou, Liovul, un oraş important situat în vestul Ucrainei, a fost privat joi în proporţie de 90% de electricitate.

”90% din oraş a rămas fără electricitate (…). Tramvaiele şi trolibuzele nu mai circulă în oraş. Ar putea avea loc întreruperi (în alimentarea cu) apă”, anunţă într-o postare pe Telegram primarul Liovului Andrii Sadovî.

Consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak anunţă că ruşii au lansat peste 120 de rachete vizând populaţia şi infrastructuri civile, relatează BBC.

 

Rusia bombardeaza puternic langa cea mai mare centrala nucleara din Europa, de la Zaporojie

Secretarul Consiliului Local Zaporijjia, Anatoli Kurtev, a anunțat că ruşii au lovit două sate aflate la periferia centrului regional. Deocamdată, nu există informaţii suplimentare, informează Rador.

Consilierul lui Volodimir Zelenski: „După moartea lui Putin va fi mai rău”
Atacurile au loc în contextul în care armata rusă ar pregăti o operaţiune de ”evacuare” forţată şi ”urgentă” în Enerhodar, localitatea în care se găseşte centrala nucleară ucraineană Zaporojie, cea mai mare din Europa şi aflată în prezent sub controlul Rusiei, a anunţat Centrul Naţional de Rezistenţă al Forţelor pentru Operaţiuni Speciale ale Armatei Ucrainei, citat de agenţiile locale.

”Ocupanţii (ruşi) se pregătesc pentru evacuarea rezidenţilor Enerhodar. Pentru aceasta, uzina locală de energie nucleară, capturată de ruşi, trebuie să pună la dispoziţie autobuze”, au declarat sursele citate.