Război în Ucraina. Alarmele de raid aerian s-au auzit în Kiev şi Herson: „Mergeţi în adăposturi!”. Bombardamente intense joi dimineaţă

Ucraina a reuşit să elibereze peste 1.800 de oraşe şi sate de ocupanţii ruşi. Zelenski a spus acest lucru în discursul său anual adresat Radei Supreme. Între timp, cad bombe la Kiev.

29 dec. 2022, 08:37
Război în Ucraina. Alarmele de raid aerian s-au auzit în Kiev şi Herson: „Mergeţi în adăposturi!”. Bombardamente intense joi dimineaţă

Război în Ucraina. În jurul orei 6 dimineaţa, joi, au sunat alarme de raid aerian în capitala ucraineană Kiev, precum şi în regiunile sudice Herson şi Mykolaiv şi regiunea de vest a Jitomir, scrie The Guardian.

„A fost anunţată o alertă aeriană în capitală! Vă rugăm să mergeţi în adăpost!”, a postat pe Telegram administraţia militară a oraşului Kiev.

Citeşte şi: Previziunile lui Medvedev, distribuite de Elon Musk: „Ungaria şi Polonia vor ocupa Ucraina. Europa va fi divizată, iar Polonia împărţită din nou”

Până în prezent, nu au existat atacuri confirmate. Şeful agenţiei de informaţii militare a Ucrainei, Kirilo Budanov, a făcut o afirmaţie similară cu ceea ce a avut de spus Institutul pentru Studierea Războiului despre Bahmut, deşi a extins-o la întreaga ţară. Budanov spune că luptele din Ucraina sunt în impas, deoarece nici Ucraina, nici Rusia nu sunt capabile să facă progrese semnificative. „Situaţia este blocată… Nu se mişcă”, a declarat Budanov, într-un interviu. El a spus că Rusia se află într-un impas, dar că Ucraina „nu poate să-i învingă în toate direcţiile în mod cuprinzător”, în timp ce aşteaptă arme.

Serghei Lavrov este ferm convins ca Rusia isi va atinge obiectivele in Ucraina cu ,,rabdare si perseverenta

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, s-a declarat „convins” că Rusia îşi va atinge obiectivele din Ucraina cu „răbdare” şi „perseverenţă”, în special recunoaşterea celor patru regiuni ucrainene a căror anexare o revendică Moscova, relatează AFP.

„Sunt convins că datorită perseverenţei noastre, răbdării şi determinării noastre ne vom apăra obiectivele nobile, vitale pentru poporul şi ţara noastră, rămânând totodată deschişi la un dialog echitabil şi acorduri pentru a asigura o securitate egală şi indivizibilă în Europa”, a declarat Lavrov într-un interviu difuzat miercuri pe canalul de televiziune rus Pervîi Kanal.

Putin, război total cu Europa. Liderul de la Kremlin interzice exportul de petrol
El a reiterat că reluarea dialogului cu Kievul ar presupune recunoaşterea de către Ucraina a anexării de către Rusia a celor patru regiuni ucrainene – Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, precizând că Moscova va trebui „fireşte” să cucerească în întregime cele patru teritorii, care nu sunt controlate în prezent integral de armata rusă.

Aceste regiuni „trebuie eliberate de ameninţarea nazificării pe care au îndurat-o timp de mulţi ani”, a insistat Lavrov. „Nu-i grabă, aşa cum a spus preşedintele Vladimir Putin. Vrem să terminăm cât mai repede posibil acest război pe care Occidentul l-a pregătit şi declanşat împotriva noastră via Ucraina”, a adăugat ministrul rus de externe în acelaşi interviu.