Bonuri de masă pentru pensionari. Cum ar putea primi ajutor seniorii cu venituri mici în 2022

În anii trecuţi, pensionarii cu venituri mici au primit bonuri de masă pentru alimente. Guvernul ar putea repeta ajutorul şi în 2022, dată fiind inflaţia galopantă mai ales la alimentele de bază.

04 feb. 2022, 12:54
Bonuri de masă pentru pensionari. Cum ar putea primi ajutor seniorii cu venituri mici în 2022

Bonuri de masă pentru pensionari? Coaliția a stabilit să acorde un sprijin pentru luna ianuarie, pentru pensionarii cu venituri mai mici de 1.600 de lei. Astfel, dacă un pensionar are o pensie de 1.000 de lei, acesta va primi în ianuarie 1.200 de lei, astfel încât să ajungă la suma de 2.200 de lei. Dacă pensia este de 1.200 de lei, pensionarul va primi 1.000 de lei. La o pensie de 1.600 de lei, ajutorul va fi de 600 de lei.

Orice pensionar care are un venit mai mare de 1.600 de lei, nu a primit sprijinul de la Guvern în luna ianuarie.

Tichete de masă 2022. Anunţ important pentru toţi românii despre bonurile de masă
În anii trecuţi, pensionarii care au împlinit vârsta de 75 de ani și care primeau pensia minimă garantată au beneficiat de acordarea de mese calde pe bază de tichete valorice de 180 de lei pe lună. Măsura a fost inclusă într-o ordonanță de urgență, scrie avocatnet.ro. Aceste bonuri de masă au mai fost destinate pentru la persoanele și familiile fără adăpost, persoanele și familiile care au fost evacuate și familiile cu copii care n-au un domiciliu stabil, conform OUG 115/2020.

Ordonanța stabilea că acest tip de tichete vor putea fi folosite numai pentru a cumpăra mâncare caldă, nefiind posibil să fie preschimbate în bani. De asemenea, persoanele care beneficiază de aceste tichete nu vor putea primi rest în bani pentru ele. Tichetele valorice pe suport electronic-  asemănător celui bancar. Acestea se vor putea folosi numai în unitățile care primesc astfel de tichete, o listă cu ele urmând să ajungă la fiecare beneficiar la momentul acordării cardului. Site-ul citat precizează că autoritățile trebuie să facă mai întâi inventarul beneficiarilor, înainte de a se împărți efectiv cardurile.

TICHETE DE MASĂ și tichete de creșă, mai valoroase. Guvernul majorează cuantumul
Legea 112/2021, ce completează OUG 115/2020, act normativ care a stabilit acordarea acestor ajutoare financiare, oferă posibilitatea ca şi mâncarea comandată online să poată fi achitată cu aceste tichete. OUG 115/2020 stabilea, iniţial, că aceste tichete pot fi folosite pentru a cumpăra mese calde în restaurante, cantine sau bufeturi, fizic în incintă sau prin livrare. Lista naţională a restaurantelor care accepta plata produselor cu tichete pentru mese calde poate fi consultată aici.

În afară de persoanele care au cel puțin 75 de ani împliniți și primesc pensia minimă garantată de 800 de lei sau alte venituri, dar până la valoarea pensiei minime, aceste tichete pot fi primite şi de persoanele şi familiile fără adăpost, persoanele și familiile care au fost evacuate și familiile cu copii care n-au un domiciliu stabil, conform OUG 174/2020, care a completat act normativ iniţial. Totuşi, OUG 174/2020 stabilește că „[î]n cazul în care destinatarii finali beneficiază de mai multe indemnizații sau venituri din pensii aflate în plată, iar valoarea cumulată a acestora depășește valoarea indemnizației sociale pentru pensionari (800 de lei – n. red.), aceștia nu beneficiază de tichete sociale pe suport electronic pentru mese calde”.

Florin Cîţu: „Eu sper ca inflaţia să nu crească peste 10%”

Guvernanţii ar putea repeta ajutorl mai ales că inflaţia riscă să ajungă la 10%. Preşedintele Senatului, liderul PNL Florin Cîţu, a declarat că este îngrijorat de rata inflaţiei, pentru că o creştere a acesteia ar însemna pentru românii cu venituri mici „o taxă pe sărăcie” şi la o valoare de peste 10% lucrurile „ar scăpa de sub control”.

„Vom vedea estimările Băncii Centrale. Eu sper să nu crească peste 10%, pentru că atunci chiar lucrurile ar scăpa de sub control şi ar fi foarte complicat să readuci inflaţia la 2,5% fără costuri majore în economie. (…) Despre inflaţie sunt discuţii, sunt îngrijorările pe care le am. În acest moment, rata inflaţiei este cu mult peste ţintă. Ţinta Băncii Centrale, ştiţi foarte bine, este 2,5. Este trecut peste ţintă. Întrebarea este dacă se menţine sus aceasta rată o perioada lungă de timp, care sunt soluţiile. Şi aici, repet, ele sunt la Guvern şi la Banca Naţională a României, dar dacă nu se rezolvă aceasta problemă va trebui să ne aşteptăm, în special în sectorul bugetar, ca oamenii să vină cu cereri de creşteri de salarii”, a afirmat, Cîţu, miercuri, la Senat.

El a explicat că la o inflaţie mare „puterea de cumpărare este erodată” şi este datoria instituţiilor statului, care au în atribuţii temperarea inflaţiei, să vină cu soluţii.

„Până la urmă, există o întrebare pe care şi-o pun economiştii, dacă poţi să ai inflaţie mare, dobânzi mici şi curs stabil în acelaşi timp. Dacă nu, unde dai drumul? Dar, soluţiile, repet, le aştept în coaliţie. Am spus şi în coaliţie că sunt îngrijorat de rata inflaţiei, pentru că asta ar însemna, pentru românii cu venituri mai mici, în primul rând, o taxă pe sărăcie, dar îi afectează pe toţi”, a adăugat Cîţu.