Bonus de 20.000 de euro pentru tinerii care se înrolează în armată: ”Știu că s-ar putea să nu mă mai întorc”

Mii de tineri ucraineni sunt ademeniți cu sume uriașe de bani ca să se înroleze. Chiar dacă inițial și-au exprimat inițial interesul pentru a lupta pe front 10.000 de tineri, în realitate s-au înrolat în armată doar 500, potrvit unui consilier al președintelui Volodimir Zelenski.
Alina Costache
04 mai 2025, 08:58
Bonus de 20.000 de euro pentru tinerii care se înrolează în armată: ”Știu că s-ar putea să nu mă mai întorc”

Bonus de 20.000 de euro pentru ucrainenii care luptă pe front. Pentru a-i convinge pe tinerii sub 25 de ani să se înroleze în armată, Kievul a introdus noi beneficii.

Bonus de 20.000 de euro pentru ucrainenii care luptă pe front

Autoritățile ucrainene încearcă să-i convingă pe tinerii sub 25 de ani să lupte pe front cu noi bonusuri. Se oferă 20.000 de euro, credite ipotecare cu 0% și un contract scurt de un an.

Se pare că noua strategie funcționează deoarece există însă informații că 1.500 de tineri sub 25 de ani urmează să se alăture trupelor trimise să țină piept soldaților ruși, scriu jurnaliștii de la The Guardian.

Citește și Dezvăluirile lui Zelenski după întâlnirea cu Trump de la Vatican: ”A început să vadă lucrurile puțin diferit. Mi-a spus că vor lucra la asta”

Printre ei se numără și Luntik, un tânăr de doar 20 de ani.  A fost recrutat pentru Brigada 92, iar povestea familiei sale, la fel ca multe altele la trei ani după invazia rusă, este una dramatică. A rămas orfan de la o vârstă fragedă și a fost crescut de părinți adoptivi în Liov.

Luntik și-a pierdut pe unul dintre frați, Serghei, în vârstă de 22 de ani, în luptele de lângă Bahmut, la începutul războiului, „împușcat de un glonț în gât”, dar, în ciuda acestui fapt, spune că nu se teme de moarte.

„Nu sunt aici doar pentru a-mi răzbuna fratele. Când hoțul vine la tine acasă și ți-e teamă că ți-ar putea face rău sau că ți-ar putea ucide soția, vei lua măsuri și, dacă este necesar, vei ucide hoțul.

Nu am venit aici să mă joc de-a șoarecele și pisica. Cunosc toate riscurile. Înțeleg că este o situație în care s-ar putea să nu mă mai întorc”, spune Luntik, potrivit Digi24. 

Și Volodimir, un tânăr de 22 de ani, se află printre noii recruți. A fost DJ, între 16 și 18 ani, după care a lucrat o scurtă perioadă în construcții în regiunea Volîn, care se învecinează cu Polonia la vest. După invazia la scară largă, s-a angajat într-o unitate de apărare teritorială cu sediul acolo, dar și-a dat seama că nu exista nicio perspectivă ca războiul să ajungă în partea sa de țară. Dorind să facă mai mult, a încercat să se alăture Brigăzii a treia de asalt, dar a spus că a fost convins de prieteni să renunțe.

„Dacă copiii mei mă vor întreba într-o zi: «Tată, ce ai făcut în timpul războiului?» Vreau doar să am un răspuns adecvat pentru ei. Vreau să înțeleagă că mi-am apărat țara, la fel ca părinții noștri”, a spus Volodimir.

Citește și Secretarul de stat Rubio amenință atât Ucraina, cât și Rusia: ”Trebuie să prezinte propuneri concrete pentru a pune capăt conflictului. Dacă nu există progrese, ne vom retrage ca mediatori”

Pe linia frontului de astăzi, soldatul ucrainean tipic este mult mai în vârstă, adesea între 40 și 50 de ani, luptând frecvent cu drone sau alte tehnologii care necesită răbdare și rezistență, nu forță fizică. În primii doi ani de război, vârsta minimă pentru potențiala recrutare era de 27 de ani, iar cea maximă de 60 de ani.

Aceasta a fost coborâtă la 25 de ani, dar administrațiile Biden și Trump au făcut presiuni pentru ca ea să fie ajungă chiar și la 18 ani, argumentând că Ucraina nu face suficient pentru a aborda deficitul de personal. Deși se estimează că forțele armate ale Rusiei și Ucrainei au dimensiuni aproximativ similare – puțin peste 600.000 – Kremlinul poate apela la un număr mult mai mare de persoane, în special din regiunile mai sărace ale țării, arată The Guardian.

Populația Rusiei, de 140,8 milioane de locuitori, este de aproximativ patru ori mai mare decât cea rămasă în Ucraina, de 35,6 milioane.

Aleksei Moskalenko, analist în cadrul fundației Come Back Alive, care oferă sprijin armatei ucrainene, a declarat că tinerii sunt adesea supuși unei mari presiuni din partea prietenilor și a familiei, iar anii lungi de război au arătat clar oamenilor că „este ușor să îți pierzi viața”.

În februarie, președintele Volodimir Zelenski a declarat că 46.000 de ucraineni au fost uciși și 390.000 au fost răniți. În plus, nu lipsesc poveștile unor soldați nou instruiți care și-au pierdut viața la câteva zile sau săptămâni după ce au ajuns pe linia frontului, uneori în misiuni extrem de riscante.

Dar Moskalenko susține, de asemenea, că „tinerii au fost mai deconectați de discursul public”, deoarece ștergerea războiului din mintea lor este „o strategie de supraviețuire – este rațional să te distanțezi de el”.

La o intensitate mai mică, războiul dintre Ucraina și Rusia durează din 2014, adaugă el, ceea ce înseamnă că a făcut întotdeauna parte din contextul vieții tinerilor.

În plus, adaugă el, „este întotdeauna o opțiune să te ascunzi, să fugi sau să găsești alte modalități de a nu fi recrutat” – deși Ucraina face eforturi pentru a îngreuna părăsirea țării de către bărbații adulți. Tinerii recruți spun că nu se așteaptă să fie trimiși pe linia frontului până în iunie.

Luntik va face parte dintr-o unitate de recunoaștere, spune el, în timp ce Volodimir a fost desemnat pentru un rol mai periculos în infanterie, unde speranța de viață în luptă poate fi scurtă. Amândoi spun că se așteaptă să revină în armată după primul an de serviciu, chiar dacă după o scurtă pauză pentru o vacanță: „Primul lucru pe care trebuie să-l fac este să supraviețuiesc”.

 

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Aici poți vedea LIVE rezultatele de la BEC. Până la ora 19.00 au votat peste 8,4 milioane de români. Update
Capital.ro
Decizie pentru pensionarii care așteaptă mărirea pensiei. Zero lei în luna mai. Când vor primi banii
Playtech.ro
Ce riști în 2025 dacă nu plătești taxa de pod: amenzi, controale și consecințe pentru șoferi
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Comuna în care se trăiește mai bine ca în București. Românilor nu le lipsește nimic acolo
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi pentru ITP. Ordin direct de la UE. Se va aplica vehiculelor mai vechi de 10 ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Decizie radicală privind TikTok. Alegerile au schimbat totul
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce