Bonus timp de doi ani pentru cei care NU au maşină. Ce sumă îţi intră în cont dacă ai garajul liber

Oamenii fără mașină din orăşelul Würzburg ar putea primi o plată specială în viitor. Consiliul local a discutat recent o propunere venită din partea grupului parlamentar al SPD. În România, statul acordă 54.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen.

24 sept. 2023, 16:12
Bonus timp de doi ani pentru cei care NU au maşină. Ce sumă îţi intră în cont dacă ai garajul liber

Bonus în bani pentru cei care nu au maşină – Într-un oraș din Germania se vor introduce în curând bonusuri speciale pentru gospodăriile care nu dețin o maşină. Autoritățile încă poartă discuții pentru a decide cui vor fi acordate aceste plăți și în ce condiții, scrie ziarulromanesc.de

Oamenii fără mașină din Würzburg ar putea primi o plată specială în viitor. Consiliul local a discutat recent o propunere venită din partea grupului parlamentar al SPD. Aceasta prevede ca gospodăriile fără mașină să primească zece euro pe lună. Perioada de încasare a acestui bonus este limitată la doi ani, ceea ce înseamnă maximum 240 de euro.

Propunerea nu a fost încă decisă definitiv, dar discuțiile continuă, a declarat vineri liderul grupului parlamentar, Alexander Kolbow, agenției de presă germană – DPA. Urmează să se stabilească dacă bonusul se va acorda doar gospodăriilor care renunță la mașini sau și celor care deja nu dețin mașini.

„Suntem convinși că fiecare pas către tranziția la mobilitate ecologică este bun și corect, oricât de mic”, a declarat liderul grupului parlamentar Bärbel Benkert. Dacă cineva se gândește deja să renunțe la mașină, acest bonus ar trebui să fie un stimulent suplimentar.
Deja există stimulente financiare pentru eliminarea mașinilor private, de exemplu în Denzlingen, lângă Freiburg, în Baden-Württemberg și în Darmstadt, în Renania de Nord-Westfalia, unde se oferă bilete gratuite pentru transportul public.

Cercetătorul Michael Kopatz de la Institutul Wuppertal pentru Climă, Mediu și Energie consideră că un „bonus de eliminare” pentru mașini ar putea fi util.

Bani pentru maşină nouă sau electrică în România

A doua sesiune de înscriere persoane fizice, juridice şi UAT-uri în cadrul Programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus se desfăşoară în perioada 1 septembrie – 30 noiembrie. Pentru această etapă, bugetul alocat Programului Rabla Clasic este de 222.457.000 lei şi pentru Programul Rabla Plus, bugetul alocat este de 272.468.500 lei. ”Bugetele pentru persoanele juridice, unităţi administrativ-teritoriale şi instituţii publice în cadrul Programului Rabla Plus au fost epuizate”, anunţă Administraţia Fondului de Mediu.

Celelalte categorii de solicitanţi eligibili se pot înscrie în cadrul celor două programe până la 30 noiembrie 2023, ora 23:59sau până la epuizarea bugetului alocat acestei sesiuni.

”Administraţia Fondului pentru Mediu organizează cea de-a doua sesiune de înscriere pentru persoane fizice, persoane juridice şi UAT-uri în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional şi a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic 2020-2024, în perioada 01 septembrie, ora: 10:00 – 30 noiembrie 2023, ora: 23:59”, a transmis AFM.

Pentru această etapă, bugetul alocat Programului Rabla Clasic este de 222.457.000 lei şi pentru Programul Rabla Plus, bugetul alocat este de 272.468.500 lei.

Programele se vor desfăşura în limita sumelor alocate, în cea de-a doua etapă, astfel:

Rabla Clasic:

–  Persoane juridice: 53.000.000 lei;

–  Persoane fizice: 159.457.000 lei;

–  UAT-uri şi instituţii publice: 10.000.000 lei.

Rabla Plus:

– Persoane juridice: 83.468.500 lei;

–  Persoane fizice: 155.000.000 lei;

– UAT-uri şi instituţii publice: 34.000.000 lei.

Calendarul de desfăşurare a sesiunilor de înscriere în cadrul celor două programe şi sumele alocate solicitanţilor sunt disponibile pe site-ul AFM.

În ceea ce priveşte Programul Rabla Clasic, prima de casare este de 7.000 lei, respectiv 10.000 lei în cazul predării a 2 autovehicule uzate.

Prima de casare se acordă pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 155 g CO_2/km în sistem WLTP.

La prima de casare se pot adăuga următoarele ecobonusuri, astfel:

– ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP;

– ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC;

– ecobonus în valoare de 3.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid;

– ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Pentru achiziţionarea de motociclete noi al căror sistem de propulsie generează maximum 120 g CO_2/km în sistem WMTC, în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 7.000 lei, la care se pot adăuga:

–  ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou motocicletă al cărui sistem de propulsie generează maximum 90 g CO2/km în sistem WMTC;

–  ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale pot beneficia de prima de casare în cuantum de 7.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, fără a fi obligate să predea spre casare un autovehicul uzat. În situaţia în care optează pentru achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul casării a două autovehicule uzate, vor beneficia de prima de casare de 10.000 lei.

Valabilitatea notei de înscriere în cadrul Programului Rabla Clasic este de 120 de zile de la data emiterii, timp în care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achiziţie a autovehiculului nou.

De asemenea, în cadrul Programului Rabla Plus, solicitantul beneficiază de ecotichet la achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul predării spre casare a cel puţin unui autovehicul uzat. Se pot preda spre casare maximum două autovehicule uzate.

Cuantumul finanţării este de:

–  51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen şi 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, în schimbul casării unui autovehicul uzat;

–  54.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen şi 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două autovehicule uzate;

Pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară casat, se adăugă un ecobonus de 1.500 lei.

Ecotichetul se acordă pentru achiziţionarea unui autovehicul electric a cărui valoare nu depăşeşte suma de 75.000 euro, cu TVA inclus.

Instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale beneficiază de ecotichet în cuantum de 120.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, fără a fi obligate să predea spre casare un autovehicul uzat.

Ecotichetul pentru achiziţionarea unei motociclete electrice este de 26.000 lei.

De asemenea, la acesta se poate adăuga un ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Valabilitatea notei de înscriere în cadrul Programului Rabla Plus este de 120 de zile de la data emiterii, timp în care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achiziţie a autovehiculului nou.

Bani de la stat să cumperi o mașină. Ce trebuie să faci ca să primeşti „dar de nuntă” de la stat

Bani de la stat să cumperi o mașină. Programul Family Start, prin care cei interesați pot beneficia de credite garantate de stat, în România, de până la 75.000, va fi modificat. Asta potrivit unui proiect de lege ce a primit miercuri votul decisiv al deputaților.

Bani de la stat să faci nunta, să cumperi o mașină sau să plătești studiile, noi reguli. Modificările vizează și creșterea numărului de beneficiari. Introducerea unor noi cheltuieli eligibile, dar și majorarea valorii contractelor de creditare. Inițial, modificările erau cuprinse într-un proiect de ordonanță pus în martie în dezbatere publică. Dar au fost preluate în proiectul de lege adoptat acum de Parlament.

Prin proiectul de lege ce mai trebuie doar promulgat pentru a se putea aplica, se propune modificarea regulilor programelor prin care cei interesați pot cere credite garantate de stat pentru a acoperi o serie de cheltuieli, respectiv Family Start prin OUG 95.

Modificările decise acum de Parlament se regăseau într-un proiect de ordonanță. Dar, pentru că timp de mai multe săptămâni proiectul de OUG nu a fost adoptat de Guvern, s-a decis preluarea lor într-un proiect de lege deja existent. O primă schimbare stabilită acum este relaxarea condițiilor în care cuplurile pot accesa finanțări.

Românii pot primi 150.000 de lei prin programul Family Start. Care sunt condițiile
Concret, este vorba despre modificarea regulii actuale, potrivit căreia ambele persoane ce formează o familie sau vor să-și întemeieze o familie trebuie să se încadreze în intervalul de vârstă 18 – 45 de ani.

Astfel, regulile propuse acum prevăd că cel puțin unul dintre beneficiari, adică doar o persoană ce formează un cuplu, va trebui să se încadreze în criteriul de vârstă (cuprinsă între 18 ani împliniți și 45 de ani neîmpliniți).

O altă schimbare importantă este dublarea valorii creditelor ce vor putea fi obținute pe viitor. Mai exact, creditele ce pot fi garantate de stat vor putea ajunge la 150.000 de lei, în condițiile în care regulile actuale stabilesc credite maxime de 75.000 de lei.

Apoi, pe lângă cheltuielile ce pot fi plătite acum cu acești bani, se vor putea acoperi și cheltuielile cu achiziția de mașini noi sau second-hand (nu mai vechi de cinci ani), de soluții energetice sustenabile (panouri fotovoltaice, panouri solare, instalații eoliene etc.) sau de aparate electrocasnice ori aparatură electronică (maximum 10.000 de lei fiecare).

Şi regulile programului Student Invest se vor modifica. Astfel, va creşte vârsta maximă a beneficiarilor programului de la 31 de ani neîmpliniți, așa cum e acum, la 40 de ani neîmpliniți, fapt ce va duce la mărirea numărului de beneficiari.

Bani de la stat pentru nuntă. Ce condiţii trebuie să îndeplineşti ca să accesezi programul Family Start

La fel ca în cazul programului Family Start, și aici se va majora valoarea creditului ce va putea fi accesat prin program, de la 50.000 de lei, valoarea din prezent, la 75.000 de lei.

Se va extinde, de asemenea, și lista cheltuielilor ce vor putea fi acoperite cu credite luate prin program. Astfel, la lista existentă deja se vor adăuga și cheltuielile legate de achiziția de mașini noi sau second-hand, dar și cele pentru achiziția instrumentelor muzicale sau a aparaturii audio-video ori a altor obiecte necesare pentru dezvoltarea abilităților vocaționale,.

Ca regulă generală, un român va putea accesa doar unul dintre programe, şi nu pe ambele. Proiectul de lege a trecut de votul final şi trebuie promulgat acum prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.


Calendar 2024
Calendar 2024