Transelectrica a acordat bonusuri și prime nejustificate în valoare de aproape 29 milioane de lei în perioada 2020-2022, iar în alte cazuri au acordat diverse sporuri conducerii prin intermediul unor comitete, scrie Libertatea.
Conform raportului Curții de Conturi pe anul 2023, ”aceste sume, în cuantum de peste 28.990 mii lei, nu au fost corelate cu realizarea unor activități de impact major, iar unele au fost acordate salariaților recent angajați, în lipsa unor criterii obiective. În plus, s-a constatat includerea nelegală a clauzelor privind arbitrajul internațional în contractele de mandat, cu nerespectarea prevederilor legalenaționale, ceea ce a determinat plata unor cheltuieli arbitrale externe”.
Curtea de Conturi mai menționează și că Transelectrica a introdus în contractele de mandat o clauză de neconcurență, remunerată cu echivalentul a 12 indemnizații lunare brute, plătite la data încetării contractului, în condițiile în care Transelectrica este operator unic de transport al sistemului energetic național.
Curtea de Conturi mai arată că remunerarea directoratului și a membrilor Consiliului de Supraveghere a fost efectuată fără respectarea Ordonanței de Urgență 109/2011 privind guvernanța corporativă a companiilor de stat. Mai precis, indemnizația fixă brută pe care o primeau membrii Consiliului de Supravehere a fost majorată ilegal, ulterior numirii acestora, de la 13.976 lei/lună la 15.532 lei/lună. Paguba: 67.000 de lei.
Indemnizația fixă brută lunară a membrilor Directoratului a fost, de asemenea, majorată în mod nelegal, ulterior numirii acestora, respectiv de la 46.567 lei/lună la 55.050 lei/lună. Pierderea: 85.000 de lei.
Raportul mai scoate la iveală o altă ilegalitate. Compania a decontat cheltuieli cu chiria și transportul pentru membri Directoratului, 780 euro pe lună pentru chirie, respectiv 2.000 lei/ lună pentru transport, deși unii beneficiari aveau locuințe la o distanță mai mică decât cea trecută în contract, de 75 de kilometri distanță față de București.
De asemenea, compania a acordat și plăți necuvenite în valoare de 460.000 de lei, mai arată documentul.
Curtea de Conturi mai scris și că s-au acordat sume nejustificate pentru membrii provizorii ai Consiliului de Supraveghere, desemnați membri în Comitetul pentru Securitate Energetică. Acestora li s-a dat o indemnizație fixă lunară brută de 13.976 lei/lună.
„Pentru perioada ianuarie-septembrie 2020, diferența plătită în plus acestora a fost de 1.397,6 lei/lună/membru, peste limita de 90% din indemnizația fixă lunară la care aveau dreptul, valoarea plăților necuvenite reprezentând 12,6 mii lei/membru. În aceste condiții, cheltuielile de exploatare au fost majorate în mod nejustificat cu suma de 140 mii lei, fiind diminuate profitul impozabil și impozitul pe profit cuvenit bugetului de stat”, conform raportului.