Borbely despre confiscarea averilor ilicite: Trebuie avut grijă, proprietatea este sfântă

Laszlo Borbely a declarat, vineri, referitor la confiscarea averilor ilicite, că trebuie avut grijă, proprietatea fiind "sfântă", şi că trebuie găsit "un echilibru" astfel încât cei care aduc acuzaţii în acest sens să demonstreze vinovăţia, şi nu cel acuzat.

RomaniaTV.net
10 mai 2013, 15:34
Borbely despre confiscarea averilor ilicite: Trebuie avut grijă, proprietatea este sfântă

Laszlo Borbely a fost întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă la Sibiu, ce părere are despre ideea premierului de a simplifica, în noua Constituţie, procedura de confiscare a averilor ilicite, el spunând că Uniunea nu a formulat încă un punct de vedere oficial în acest sens, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Vom discuta mult pe această temă. Noi am avut această experienţă comunistă, când era clar că această problemă nu era tratată cum este tratată în constituţiile europene. Trebuie să avem grijă, proprietatea e sfântă. Confiscarea averii trebuie să aibă o argumentare foarte clară. Nu am definitivat până acum un punct de vedere al UDMR pe această temă”, a declarat Borbely.

El a afirmat că, din punctul său de vedere, trebuie găsit „un echilibru”, astfel încât nu cel acuzat că a obţinut ilegal averea să îşi dovedească nevinovăţia, ci cei care acuză să dovedească vinovăţia acestuia.

„Apare foarte clar în anumite verificări că eu trebuie să îmi dovedesc nevinovăţia, nu cel care mă acuză trebuie să dovedească că eu sunt vinovat. Aici va trebui să găsim un echilibru. Dacă cineva e acuzat de orice faptă, trebuie să vină cineva să dovedească faptul că – ştiu eu – a fraudat. E foarte sensibilă această problematică, vom discuta mult”, a adăugat el.

Borbely a participat, vineri, la Sibiu, la o conferinţă pe teme economice.

Premierul Victor Ponta a declarat pentru „Gândul” că va propune la revizuirea Constituţiei o modificare a articolului 44 privind dreptul de proprietate, astfel încât averile obţinute ilegal să fie confiscate, iar exproprierile de „interes strategic” să poată fi făcute mai uşor.