Boris Johnson a dat lovitura cu campania de vaccinare din Anglia. Partidul său a obţinut prima victorie după o jumătate de secol, într-un important bastion laburist

Partidul Conservator al prim-ministrului Boris Johnson a câştigat o victorie istorică în circumscripţia electorală Hartlepool, unde un candidat al său obţine mandatul de deputat pentru prima dată după mai bine de 50 de ani în acest bastion laburist din nord-estul Angliei.

07 mai 2021, 11:55
Boris Johnson a dat lovitura cu campania de vaccinare din Anglia. Partidul său a obţinut prima victorie după o jumătate de secol, într-un important bastion laburist

Potrivit rezultatelor oficiale comunicate vineri, Jill Mortimer, din Partidul Conservator al lui Boris Johnson, a primit 15.529 de voturi la Hartlepool, aproape dublu faţă de scorul înregistrat de contracandidatul său laburist Paul Williams (8.589).

Această victorie categorică îi oferă lui Boris Johnson o majoritate şi mai consistentă în Camera Comunelor şi va creşte presiunea asupra liderului laburist Keir Starmer, criticat deja pentru neîndeplinirea promisiunii de a revigora partidul după dezastrul electoral din 2019. „Este un rezultat istoric”, a declarat vineri Amanda Milling, copreşedinte al Partidului Conservator, după numărarea voturilor, potrivit The Guardian.

Scrutinul de la Hartlepool a fost convocat în urma demisiei unui deputat laburist în martie şi este unul din zecile care au avut loc joi pe teritoriul Regatului Unit, începând de la cele pentru consilii locale şi până la alegerile pentru parlamentele din Scoţia, Anglia şi Ţara Galilor.

Citeşte şi Anglia poate renunţa de luna viitoare la distanţarea socială. Boris Johnson anunţă relaxări fără precedent ale restricţiilor

Celelalte rezultate urmează să sosească în câteva zile, dat fiind că restricţiile antiepidemice au complicat procesul de numărare.

Cota lui Boris Johnson pare să beneficieze de pe urma succesului campaniei masive de vaccinare, care a pus Marea Britanie pe drumul spre normalitate, în pofida unui bilanţ nefast al epidemiei, cu peste 127.000 de morţi, şi a mai multor scandaluri, printre cel legat de finanţarea renovării apartamentului său din Downing Street.

Rezultatul de la Hartlepool continuă o tendinţă stabilită de Boris Johnson în alegerile generale din 2019, când a ‘spart’ aşa-numitul ‘zid roşu’ laburist din nordul şi centrul Angliei, obţinând o majoritate absolută în parlament.

Citeşte şi Boris Johnson, declaraţii scandaloase. Ar fi preferat „mormane de cadavre” decât un nou lockdown în Anglia

Acest scrutin, organizat joi în Anglia, Scoţia şi Ţara Galilor, la un an dupăce a fost amânat, din cauza crizei sanitare provocate de pandemia covid-19, constituie primul test electoral al lui Boris Johnson după victoria zdrobitoare pe care a obţinut-o în alegerile legislative din 2019 şi după intrarea în vigoare a Brexitului pe care şi l-a dorit.


loading...