Boris Johnson, a doua oară în Kiev. Premierul britanic i-a făcut o vizită surpriză prietenului Zelenski

Premierul britanic Boris Johnson a oferit vineri o operaţiune majoră de instruire a soldaţilor ucraineni, anunţ făcut în timpul unei vizite surpriză efectuate la Kiev, unde a fost primit de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

17 iun. 2022, 19:56
Boris Johnson, a doua oară în Kiev. Premierul britanic i-a făcut o vizită surpriză prietenului Zelenski

Aceasta este a doua vizită a lui Boris Johnson la Kiev de când a început, pe 24 februarie, agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, în timpul scurs de atunci Marea Britanie remarcându-se prin livrările substanţiale de armament pentru Ucraina.

Premierul britanic, pe care Zelenski l-a descris drept un ”mare prieten” al Ucrainei, a publicat o fotografie în care apare împreună cu acesta.

”Multele zile scurse din acest război au dovedit că sprijinul Marii Britanii este ferm şi hotărât. Mă bucur să-l văd din nou la Kiev pe marele prieten al ţării noastre, Boris Johnson”, a declarat Zelenski.

Liderul britanic a anulat în ultimul moment participarea la o întâlnire cu parlamentarii conservatori care trebuia să aibă loc vineri în Doncaster, pentru a se deplasa la Kiev. Vizita sa nu a fost anunțată și nu au existat nici speculații în presă.

Citeşte şi: Macron îl sfătuieşte pe Zelenski să nu escaladeze războiul cu Rusia: „Am câştiga războiul, dar am pierde pacea”

Cei doi au discutat despre livrările de arme pentru Ucraina, precum şi despre sporirea ajutorului economic destinat acestei ţări şi intensificarea sancţiunilor împotriva Rusiei, potrivit şefului de cabinet al lui Zelenski, Andrei Iermark.

Johnson a venit la Kiev cu o iniţiativă concretă, şi anume ca armata britanică să gestioneze o operaţiune majoră de instruire a trupelor ucrainene, în cadrul căreia până la 10.000 de soldaţi ucraineni să fie antrenaţi în perioade de câte 120 de zile, potrivit Agerpres.

”Vizita mea de astăzi, în plin război, este de a transmite poporului ucrainean un mesaj clar şi simplu: Marea Britanie este alături de voi, şi vom fi alături de voi până când veţi învinge”, a spus Johnson.

Ea vine la doar o zi după ce Volodimir Zelenski i-a primit la Kiev pe liderii din Franța, Germania, Italia și România, într-o deplasare în care cei patru și-au manifestat susținerea necondiționată pentru Ucraina și pentru procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Citeşte şi: Putin nu dă niciun pas înapoi: „Operaţiunea militară specială îşi va atinge negreşit toate obiectivele. Blitzkriegul împotriva economiei Rusiei a eşuat”