Boris Johnson poate fi forţat să demisioneze. Cum ar putea fi ales succesorul său

Criza politică din Marea Britanie ia amploare. Deja se fac liste cu principalii candidaţi să-l înlocuiască pe Boris Johnson dacă îşi dă demisia sau este înlăturat.

06 iul. 2022, 06:21

UPDATE. Miercuri, a demisionat şi ministrul Familiei. Ziarele centrale din Regatul Unit prezintă miercuri o perspectivă sumbră pentru premierul Boris Johnson, confruntat cu cea mai mare criză de autoritate după demisiile a doi miniştri, transmite Reuters.

„Sfârşitul jocului”, scrie The Times pe prima pagină, în urma demisiei lui Rishi Sunak de la conducerea finanţelor şi a lui Sajid Javid de la ministerul sănătăţii. Cotidianul apreciază că este „o greşeală” din partea premierului să se agaţe de putere, deoarece „a pierdut încrederea partidului său şi a ţării”. „Nu există nicio şansă imaginabilă ca Johnson, care nu a reuşit să îşi asigure sprijinul a 148 de parlamentari la un vot de încredere luna trecută, să îşi poată redobândi autoritatea de a asigura conducerea eficientă de care are nevoie ţara în vremuri de criză naţională acută”, adaugă publicaţia, care conchide: „Fiecare zi în care rămâne adânceşte sentimentul de haos. Pentru binele ţării, trebuie să plece”.

Boris Johnson a supravieţuit unui vot de încredere luna trecută, oferindu-i 12 luni de imunitate. Dar unii parlamentari din Partidul său Conservator au încercat să schimbe regulile partidului pentru a scurta perioada de imunitate. Alţi parlamentari făcuseră apel la echipa principală de miniştri ai cabinetului a lui Johnson să ia măsuri împotriva lui.

Cutremur în guvernul Boris Johnson, ministrul de Finanţe şi cel al Sănătăţii şi-au dat demisia. Ei spun că nu mai au încredere în premier

Mai jos sunt opţiuni pentru cum ar putea fi demis Johnson şi cum ar funcţiona procesul de găsire a unui înlocuitor:

  • Johnson ar putea decide că a pierdut sprijinul prea multor membri ai partidului său şi ai cabinetului şi alege să demisioneze. Până acum nu a dat semne că ar fi dispus să facă asta.
  • Mai mulţi membri ai cabinetului ar putea să demisioneze şi să-l ceară pe Johnson să plece, aproape sigur forţându-l să demisioneze. Cu toate acestea, rapoartele din presă sugerează că alţi membri seniori ai cabinetului, inclusiv secretarul de Externe Liz Truss, secretarul Apărării Ben Wallace şi secretarul de stat pentru locuinţe, comunităţi şi administraţia locală, Michael Gove, rămân pe loc.
  • Unii parlamentari au încercat să schimbe regulile partidului, astfel încât să poată organiza un alt vot de încredere mai devreme decât este permis în prezent. Alegerile pentru Comitetul 1922, care stabileşte regulile, urmează să aibă loc în curând.

GĂSIREA UNUI SUCCESOR:

Conform Reuters, dacă Boris Johnson va fi înlăturat de la conducerea guvernului, ar putea avea loc un proces pentru găsirea unui nou lider. Iată cum ar putea funcţiona acel proces, care este supravegheat de Comitetul din 1922:

  • Candidaţii care se propun pentru conducere trebuie să fie nominalizaţi de alţi doi parlamentari conservatori. Ar putea exista un domeniu larg de candidaţi.
  • Parlamentarii conservatori organizează apoi mai multe runde de voturi pentru a reduce numărul de candidaţi. De fiecare dată li se cere să voteze pentru candidatul lor favorit într-un scrutin secret, iar persoana cu cele mai puţine voturi este eliminată.
  • Acest proces se repetă până când rămân doi candidaţi.
  • Ultimii doi candidaţi sunt apoi supuşi la votare prin poştă de către membrii Partidului Conservator, câştigătorul fiind numit noul lider.
  • Liderul partidului cu majoritate în Camera Comunelor este premierul de facto. Ei nu trebuie să organizeze alegeri anticipate, dar au puterea de a face acest lucru.

CÂT VA DURA TOTUL?

Durata alegerilor interne poate varia, în funcţie de câţi oameni s-au prezentat. Theresa May a devenit lider la mai puţin de trei săptămâni după ce predecesorul ei, David Cameron a demisionat din funcţia de premier în 2016 şi toţi ceilalţi concurenţi au renunţat la mijlocul cursei.

Johnson s-a confruntat cu fostul ministru al Sănătăţii, Jeremy Hunt, în turul de scrutin al membrilor conservatori pentru a o înlocui pe May în 2019 şi a preluat mandatul la două luni după ce May şi-a anunţat intenţia de a demisiona.

Criză politică în Marea Britanie. Principalii candidaţi să-l înlocuiască pe Boris Johnson dacă îşi dă demisia sau este înlăturat

Principalii candidaţi pentru a-l înlocui pe Boris Johnson în cazul în care acesta va demisiona sau va fi înlăturat, potrivit Reuters.

Liz Truss

Ministrul de externe este preferata bazei conservatoare şi a ajuns în mod regulat în fruntea sondajelor realizate de site-ul Conservative Home în rândul membrilor de partid.

Truss are o imagine publică atent cultivată şi a fost fotografiată într-un tanc anul trecut, evocând o imagine celebră din 1986 a primei femei prim-ministru al Marii Britanii, Margaret Thatcher, care a fost, de asemenea, fotografiată într-o astfel de postură.

În vârstă de 46 de ani, aceasta a petrecut primii doi ani ai mandatului lui Johnson ca secretar pentru comerţ internaţional, susţinând Brexit-ul, iar anul trecut a fost numită negociator principal al Marii Britanii cu Uniunea Europeană.

Truss a declarat luni că Johnson are „sprijinul ei 100%” şi şi-a îndemnat colegii să îl susţină.

Jeremy Hunt

Fostul ministru de externe, în vârstă de 55 de ani, s-a clasat pe locul al doilea după Johnson în competiţia pentru conducerea din 2019. El ar oferi un stil de conducere mai serios şi mai puţin controversat după tulburările din timpul premierului lui Johnson.

În ultimii doi ani, Hunt şi-a folosit experienţa de fost secretar de stat pentru sănătate pentru a prezida comitetul select pentru sănătate şi nu a fost pătat de faptul că a servit în actualul guvern.

Alertă pe pieţele financiare, euro nu a mai fost atât de slab în ultimele săptămâni. „Paritatea cu dolarul este doar o chestiune de timp”

La începutul acestui an, el a declarat că ambiţia sa de a deveni prim-ministru „nu a dispărut complet”. Hunt a declarat că va vota pentru a-l demite pe Johnson în cadrul unui vot de încredere luna trecută, pe care Johnson l-a câştigat la limită.

Ben Wallace

Ministrul Apărării, Ben Wallace, în vârstă de 52 de ani, a ajuns în ultimele luni să fie cel mai popular membru al guvernului în rândul membrilor Partidului Conservator, potrivit Conservative Home, datorită modului în care a gestionat criza din Ucraina.

El însuşi un fost soldat, a servit în Irlanda de Nord, Germania, Cipru şi America Centrală. Şi-a început cariera politică în calitate de membru al adunării descentralizate din Scoţia în mai 1999, înainte de a fi ales pentru prima dată în parlamentul de la Westminster în 2005.

A fost ministru al securităţii din 2016 până la preluarea rolului său actual, trei ani mai târziu, câştigând aplauze pentru rolul departamentului său în evacuarea cetăţenilor britanici şi a aliaţilor din Afganistan anul trecut şi pentru trimiterea de arme la Kiev în timpul recentului război din Ucraina.

Rishi Sunak

Ministrul de finanţe a fost până anul trecut favorit pentru a-i succeda lui Johnson. Sunak a fost lăudat pentru un pachet de salvare a economiei în timpul pandemiei de coronavirus, inclusiv un program de menţinere a locurilor de muncă, care a prevenit şomajul în masă, care ar putea costa până la 410 miliarde de lire sterline.

Dar el s-a confruntat cu critici pentru că nu a acordat un sprijin suficient pentru costul vieţii gospodăriilor, pentru statutul fiscal nedomiciliat al soţiei sale bogate şi pentru o amendă pe care a primit-o, împreună cu Johnson, pentru că a încălcat regulile de blocare a COVID-19.

Bugetul său de taxe şi cheltuieli de anul trecut a pus Marea Britanie pe drumul spre cea mai mare povară fiscală din anii 1950, subminând afirmaţiile sale de a favoriza reducerea impozitelor.

Marţi, el a demisionat din guvern, afirmând că „publicul se aşteaptă, pe bună dreptate, ca guvernul să fie condus în mod corespunzător, competent şi serios”.

Nadhim Zahawi

Actualul ministru al educaţiei a impresionat în calitate de ministru al vaccinurilor, când Marea Britanie a avut una dintre cele mai rapide implementări de vaccinuri COVID-19 din lume.

Povestea personală a lui Zahawi, un fost refugiat din Irak care a venit în Marea Britanie când era copil, îl diferenţiază de ceilalţi candidaţi conservatori.

Săptămâna trecută a declarat că la un moment dat ar fi un „privilegiu” să fie prim-ministru.

Penny Mordaunt

Fostul ministru al apărării a fost concediat de Johnson când acesta a devenit prim-ministru, după ce ea l-a susţinut pe rivalul său Hunt în timpul ultimei competiţii pentru conducere.

Mordaunt a fost o susţinătoare înfocată a ieşirii din Uniunea Europeană şi a ajuns pe prima pagină a ziarelor naţionale prin participarea la un reality show de scufundări, acum dispărut.

În prezent, ministru junior al comerţului, Mordaunt a calificat partidele care au rupt lacătul în guvern drept „ruşinoase”. Ea a declarat că alegătorii doresc să vadă „profesionalism şi competenţă” din partea guvernului.

Ea şi-a exprimat anterior loialitatea faţă de Johnson.