Cutremur în guvernul Boris Johnson, ministrul de Finanţe şi cel al Sănătăţii şi-au dat demisia. Ei spun că nu mai au încredere în premier

Ministrul britanic al sănătăţii, Sajid Javid, şi-a anunţat marţi demisia, explicând că şi-a pierdut încrederea în premierul Boris Johnson după o serie de scandaluri care au afectat imaginea guvernului.

05 iul. 2022, 21:21
Cutremur în guvernul Boris Johnson, ministrul de Finanţe şi cel al Sănătăţii şi-au dat demisia. Ei spun că nu mai au încredere în premier

„Este clar pentru mine că situaţia nu se va schimba sub leadership-ul dumneavoastră – şi, prin urmare, aţi pierdut încrederea mea”, a afirmat Javid în scrisoarea de demisie postată pe Twitter, dar adresată lui Boris Johnson.

După câteva minute, şi-a anunţat plecarea din guvern şi ministrul finanţelor, Rishi Sunak. „Publicul aşteaptă în mod legitim ca guvernul să se comporte cu seriozitate şi competenţă„, a arătat el în scrisoarea de demisie publicată pe Twitter.

Citeşte şi Până în 2030 nu vor mai exista fumători! Măsura, criticată pentru că ar încălca liberul arbitru, presupune creşterea progresivă a vârstei minime de la care o persoană poate cumpăra ţigări

Ulterior, ministrul britanic al Finanţelor Rishi Sunak şi-a anunţat şi el demisia. ”Publicul aşteaptă în mod legitim ca Guvernul să fie condus în mod competent şi serios”, subliniază el în scrisoarea demisie, de asemenea critică la adresa lui Boris Johnson şi publicată tot pe Twitter.

Aceste demisii intervin după un nou scandal în care a fost implicat guvernul condus de Boris Johnson prin demisia lui Chris Pincher, însărcinat cu disciplina parlamentară a deputaţilor conservatori, acuzat că a atins necorespunzător câţiva bărbaţi.

Pincher, un apropiat al lui Boris Johnson, a recunoscut săptămâna trecută că ‘a băut prea mult’ şi ‘s-a acoperit de ruşine’ şi ‘a acoperit de ruşine şi alte persoane’ într-un club privat.

Pincher a fost nevoit să demisioneze din funcţie, dar a rămas deputat.

Modul în care a reacţionat Downing Street la această nouă criză a făcut obiectul a numeroase critici. După ce mai întâi a transmis că Boris Johnson nu era la curent cu acuzaţii mai vechi împotriva lui Pincher, pe care îl numise în post în februarie, alte dezvăluiri au arătat că premierul era la curent încă din 2019, pe când era ministru de externe. Marţi, Boris Johnson a declarat în cele din urmă că numirea lui Pincher ‘a fost o eroare’ şi a prezentat scuze.

Acest nou scandal pare ‘să fi umplut paharul’ pentru Javid şi Sunak, după ce luna trecută Boris Johnson a supravieţuit la mică diferenţă unui vot de neîncredere al deputaţilor conservatori, care au votat în procent de peste 40% împotriva sa.

Citeşte şi Taxă de 25% pe profiturile companiilor de petrol şi gaze, impusă în Marea Britanie. Milioane de oameni primesc ajutoare