Imaginea durerii! Fotografia virală cu bradul din Alep care le dă speranță sirienilor! Crăciunul însângerat din Siria, unde au murit peste 25.000 de copii!

După 11 ani de război, oamenii din Siria încă duc un "război mut" pentru supraviețuire, fiind martorii unui dezastru umanitar fără precedent. Cu toate acestea, oamenii nu și-au pierdut speranța și au împodobit un brad de Crăciun cu globuri roșii, care simbolizează durerea și sângele vărsat de oamenii care și-au pierdut viața în tot acest timp.

15 dec. 2022, 13:38
Imaginea durerii! Fotografia virală cu bradul din Alep care le dă speranță sirienilor! Crăciunul însângerat din Siria, unde au murit peste 25.000 de copii!

Siria este una dintre țările care a fost afectată de unul dintre cele mai devastatoare războaie din istoria recentă, în urma căruia circa 610.000 și-au pierdut viața.

Revoltele oamenilor împotriva preşedintelui Bashar al-Assad care au început în martie 2011 s-au transformat într-un conflict armat. Dintre cele aproximativ 610.000 de victime, circa 161.000 sunt civili, dintre care peste 25.000 de copii, potrivit ONG-ului Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDO).

Citiți și: Erdogan a cerut acceptul lui Putin pentru o „operaţiune specială” în Siria

Oraşe asediate, case incendiate, spitale și vieți distruse, copii cu destine frânte

Atacurile din nordul Alep au ucis sau rănit cel puțin 92 de civili în primele șase luni ale acestui an, distrugând case, școli, moschei, unități medicale și clădiri administrative în acest proces, potrivit ONU.

„Circa 5 milioane de copii care s-au născut în Siria începând din 2011 nu au cunoscut altceva decât război şi conflict. În multe părţi ale Siriei continuă să trăiască cu frica violenţei, a minelor şi dispozitivelor explozive rămase din război”, remarcă reprezentantul pentru Siria al Fondului Naţiunilor pentru Copii (UNICEF), Bo Viktor Nylund.

Bradul de Crăciun din Alep, o fotografie cât o mie de cuvinte. Imaginea dezastrului din Siria

Imaginea cu bradul de Crăciun din mijlocul ruinelor din Alep a devenit virală pe site-urile de socializare.

Alep, cel mai mare oraș din Siria a fost devastat în totalitate, iar dimensiunea dezastrului provocat de luptele intense între forţele rebele şi soldaţii lui Bashar al Assad se vede cel mai bine într-o fotografie, care a fost postată recent pe Twitter.

Conflictul civil izbucnit în martie 2011 a transformat orașul într-o ruină. Aflat ani de zile sub controlul militanților islamiști și asediat de forțele guvernamentale siriene.

Alep, cel mai mare oraș din Siria a fost distrus în totalitate. Nicio clădire din centrul istoric nu a mai rămas întreagă.

Orașul a fost părăsit, însă oamenii care au supraviețuit în urma bombardamentelor nu și-au pierdut speranța.

Muncitorii care încearcă să reconstruiască orașul au împodobit un brad de Crăciun, în piața al-Hatab, una dintre cele mai vechi din orașul Alep, din nordul Siriei, pe 12 decembrie 2022. Fotografia a fost inclusă printre orașele cu cele mai bune lumini de Crăciun din Orientul Mijlociu, conform thenationalnews.com.

Deși în Alep acum domnește liniștea, va trece mult timp până când localnicii vor uita clipele de groază prin care au trecut.

Peste 12 milioane de oameni şi-au abandonat casele în urma războiului. Cei mai mulţi refugiaţi au ales Turcia: 2,8 milioane de oameni. Un milion şi jumătate au trecut frontiera în Liban, 1,4 milioane în Iordania, 260.000 în Egipt şi 250.000 în Irak.

Citiți și: O nouă „operaţiune specială” îngrijorează mapamondul. Turcia şi Siria se bombardează reciproc