O nouă „operaţiune specială” îngrijorează mapamondul. Turcia şi Siria se bombardează reciproc

Rachetele trase din Siria au lovit o şcoală, două case şi un camion în apropierea unui punct de frontieră din provincia Gaziantep.

21 nov. 2022, 13:44
O nouă „operaţiune specială” îngrijorează mapamondul. Turcia şi Siria se bombardează reciproc

Cinci rachete lansate din Siria au lovit luni districtul turc Karkamîş aflat în zona de frontieră, ucigând două persoane şi rănind alte şase, dintre care două grav, a declarat guvernatorul provinciei Gaziantep, citat de Reuters.

CNN Turk transmite că rachetele au fost trase din zona Kobani din Siria, controlată de miliţia kurdă YPG. Rachetele au lovit o şcoală, două case şi un camion în apropierea unui punct de frontieră din provincia Gaziantep.

Imagini dramatice din Herson! Ruşii au plecat, dar a venit iarna cruntă! Fără curent, fără apă şi fără caldură, sunt condamnaţi la moarte! Se anunţă -30 de grade noaptea!
Turcia: Avioane de război turceşti au efectuat duminică atacuri aeriene asupra bazelor militanţilor kurzi din nordul Siriei şi nordul Irakului, distrugând 89 de ţinte

Avioane de război turceşti au efectuat duminică atacuri aeriene asupra bazelor militanţilor kurzi din nordul Siriei şi nordul Irakului, distrugând 89 de ţinte, a anunţat Ministerul turc al Apărării, ca reacţie pentru un atac cu bombă la Istanbul, care a ucis şase oameni şi a rănit numeroase persoane, acum o săptămână, transmite Reuters.

Atacurile au vizat baze ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), aflat în afara legii, şi ale miliţiei YPG kurde siriene, despre care Turcia spune că este o aripă a PKK, a adăugat ministerul într-un comunicat.

Ankara a dat vina pe militanţii kurzi pentru explozia de pe bulevardul Istiklal din Istanbul, din 13 noiembrie, care a ucis şase persoane şi a rănit peste 80. Niciun grup nu a revendicat responsabilitatea atentatului de pe strada pietonală aglomerată şi PKK şi Forţele Democratice Siriene (SDF), conduse de kurzi, au negat implicarea.

Atacurile Turciei au fost efectuate în Qandil, Asos şi Hakurk din Irak, şi Kobani, Tal Rifat, Cizire şi Derik din Siria, a spus ministerul. Cele 89 de ţinte distruse includ adăposturi, tuneluri şi depozite de muniţii, a spus acesta, adăugând că ”aşa-zişii directori ai organizaţiei teroriste se numără printre cei neutralizaţi”.

Turcia a lansat peste 20 de atacuri aeriene în nordul Irakului şi al Siriei. Cel puțin 31 persoane a murit în urma bombardamentelor: „A sosit ceasul pentru a da socoteală!”
Un purtător de cuvânt al SDF a spus că atacurile turceşti au distrus infrastructura, inclusiv silozurile de cereale, o centrală electrică şi un spital.

Unsprezece civili, inclusiv un jurnalist, au murit, a declarat Farhad Shami, şeful centrului media SDF, pe Twitter.

SDF a declarat într-un comunicat că vor riposta la aceste atacuri. ”Aceste atacuri ale forţelor ocupante turce nu vor rămâne fără un răspuns”, se arată în comunicat.

Separat, o sursă militară siriană a declarat presei de stat SANA că un număr de militari au fost ucişi în ”agresiunea turcească asupra pământului sirian”, duminică dimineaţa, în mediul rural din apropierea nordului Alep şi Hasaka.

Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat într-un comunicat că au fost luate toate măsurile necesare pentru a evita pagubele aduse oamenilor nevinovaţi şi împrejurimilor, adăugând că ”au fost vizate doar şi numai terorişti şi structuri aparţinând teroriştilor”.

”Gheara forţelor noastre armate turceşti a fost din nou peste terorişti”, a adăugat el, denumind operaţiunea ”Claw Sword”.

Un oficial turc a declarat marţi că Ankara intenţionează să urmărească ţinte în nordul Siriei, după ce va finaliza o operaţiune transfrontalieră împotriva militanţilor PKK din Irak.

”Este timpul să cerem socoteală pentru Istiklal”, a scris duminică purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc, Ibrahim Kalin, pe Twitter.

Turcia a efectuat până acum trei incursiuni în nordul Siriei împotriva miliţiei YPG. Preşedintele Tayyip Erdogan a declarat anterior că Turcia ar putea conduce o altă operaţiune împotriva YPG.

Ankara a intensificat, de asemenea, atacurile cu drone în Siria în ultimele luni, ucigând un număr de oficiali cheie ai SDF.

Ankara efectuează în mod regulat lovituri aeriene în nordul Irakului şi a trimis comandouri pentru a-şi sprijini ofensivele, ca parte a unei campanii de lungă durată împotriva PKK din Irak.

PKK a condus o insurgenţă împotriva statului turc din 1984. Este considerat o organizaţie teroristă de către Turcia, Statele Unite şi Uniunea Europeană.

Washingtonul s-a aliat cu YPG în lupta cu Statul Islamic din Siria, provocând o ruptură cu aliatul NATO, Turcia.