Brănescu (ANSVSA): Despăgubiri de 222.060 de lei, plătite până în prezent celor afectaţi de pesta porcină africană

Valoarea despăgubirilor plătite celor afectaţi de pesta porcină africană se ridică, în prezent, la 222.060 de lei, până la această dată fiind finalizate dosare de evaluare aferente despăgubirilor pentru un număr de 1.890 de exploataţii, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Brănescu.

RomaniaTV.net
29 aug. 2018, 14:26
Brănescu (ANSVSA): Despăgubiri de 222.060 de lei, plătite până în prezent celor afectaţi de pesta porcină africană

„În ceea ce priveşte despăgubirile acordate celor afectaţi de pesta porcină africană, până la această dată au fost finalizate dosare de evaluare aferente despăgubirilor pentru un număr de 1.890 de exploataţii, cu o valoare totală de 6.789.410 lei. Dintre acestea, până în prezent, au fost plătite 84 de dosare, cu valoare totală de 222.060 de lei. De asemenea, se află în curs de finalizare evaluarea unui număr de 681 de dosare”, a menţionat Brănescu.

Conform datelor prezentate de către şeful ANSVSA, până la ora actuală, în cele 11 exploataţii comerciale de mare capacitate, precum şi în exploataţiile de tip A au fost ucişi 73.351 de porci.

„În zona de sud-est au fost afectaţi 25 de porc mistreţi. Detaliat, în Satu Mare au fost descoperite şase focare în gospodăriile populaţiei şi zece cazuri la mistreţ, cea mai mare densitate de mistreţ. În judeţul Bihor, 28 de focare în gospodăriile populaţiei şi un singur caz la mistreţ. În judeţul Sălaj nu avem focare în gospodăriile populaţiei şi avem doar patru cazuri la mistreţ. În sud-est, Tulcea este cel mai afectat judeţ, cu 544 de focare, din care 537 în gospodăriile populaţiei, un focar într-o exploataţie de tip A, cinci focare în exploataţii comerciale industriale şi un focar într-un abator aparţinând unei exploataţii comerciale. În Brăila, au fost identificate 34 de focare în gospodăriile populaţiei şi şase în exploataţii comerciale. În Constanţa, 54 de focare în gospodăriile populaţiei şi niciunul la mistreţ, iar în Ialomiţa 94 de focare în gospodăriile populaţiei şi două cazuri la mistreţi. În judeţul Galaţi avem două focare în gospodăriile populaţiei, iar în judeţul Ilfov există patru focare – primul într-o anexă a unei stâne, apoi un focar într-o pădure din Ştefăneşti şi două focare în gospodăriile populaţiei. În judeţul Călăraşi, avem nouă focare, toate în gospodăriile populaţiei. Evoluţia bolii este în permanenţă monitorizată atât prin examene clinice, cât şi prin examene de laborator”, a detaliat Geronimo Brănescu.

Potrivit datelor prezentate, marţi, de către ministrul Agriculturii, Petre Daea, până la data de 27 august, în România, focarele de pestă porcină africană sunt active în 10 judeţe, iar 121.012 de porci au fost ucişi. Dosarele pentru despăgubiri plătite se ridică la 83, în valoare de 218.000 lei, însă sunt depuse deja 1.603 de dosare, cu o valoare de 5,2 milioane de lei.

”România şi Europa se confruntă în prezent cu cea mai gravă boală a animalelor de după al Doilea Război Mondial. Denumirea de pestă defineşte, practic, cea mai gravă boală care afectează animalele. Pestă porcină africană este o boală virală sistemică extrem de gravă, care, în mod obişnuit, evoluează cu mobilitate şi mobilitate de până la sută la sută”, a declarat Geronimo Răducu Brănescu.

Oficialul a precizat că motivul întârzierii plăţii despăgubirilor este legat de rectificarea bugetară.

Miercuri, preşedintele Klaus Iohannis a solicitat Guvernului adoptarea de urgenţă a tuturor măsurilor pentru stoparea creşterii numărului de focare de pestă porcină africană şi despăgubirea cât mai rapidă a producătorilor afectaţi.