Brazilia: Procesul de DESTITUIRE a preşedintelui, anulat de şeful Deputaţilor. Preşedintele Senatului ORDONĂ continuarea

Președintele în exercițiu al Congresului Deputaților (camera inferioară a parlamentului) din Brazilia a anulat, luni, procesul de destituire a președintei țării, Dilma Rousseff, și a cerut repetarea votului din 17 aprilie, când peste două treimi dintre deputați s-au pronunțat pentru destituirea șefului statului. Președintele Senatului, Renan Calheiros, a ordonat, însă, luni continuarea procedurii şi a calificat drept "inoportună" decizia luată dimineața de președintele interimar al Congresului Deputaților (camera inferioară a parlamentului).

09 mai 2016, 17:39
Brazilia: Procesul de DESTITUIRE a preşedintelui, anulat de şeful Deputaţilor. Preşedintele Senatului ORDONĂ continuarea

Waldir Maranhao a declarat că la votul din 17 aprilie au fost mai multe nereguli procedurale și că respectivul vot ar constitui o ‘antepronunțare’ care aduce atingere ‘dreptului la deplină apărare a președintei’. ”Din acest motiv, am anulat sesiunea (plenară a Congresului Deputaților) din 14, 16, 17 aprilie, pentru a fi convocată o nouă sesiune în vederea analizării acestei chestiuni”, a indicat Maranhao.

El a dat astfel dreptate unei cereri prezentate de avocatul general al statului și fostul ministru al justiției, José Eduardo Cardozo, care asigură apărarea Dilmei Rousseff în parlament.

Renan Calheiros a declarat, însă, că „nicio decizie autocratică nu se poate impune în fața unei decizii colegiale”. „A accepta o astfel de glumă cu democrația mă compromite personal în întârzierea procesului. Nu aparține președintelui Senatului să spună dacă este corect sau greșit, ci adunării plenare a Senatului”, a subliniat el.

Senatorii sunt chemați să voteze începând de miercuri deschiderea oficială a unui proces de destituire a președintei Rousseff pentru manipularea conturilor publice pentru a fi realeasă în 2014, într-un vot cu majoritate simplă.

Deputații brazilieni au aprobat cu 367 de voturi din 513 procedura de destituire a președintei Dilma Rousseff, însă ultimul cuvânt îl va avea Senatul. Deocamdată nu este clar dacă decizia lui Waldir Maranhao poate fi respinsă de Curtea Supremă, de Senat sau de o majoritate în Congresul Deputaților. Plenul Senatului urma să se pronunțe miercuri cu privire la trimiterea în judecată a lui Rousseff, ceea ce ar fi însemnat suspendarea imediată a acesteia pe durata procesului său, care ar putea dura șase lunil, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Brazilia: Parlamentul a votat pentru punerea sub acuzare a preşedintelui ţării, bănuit de manipularea banilor publici

În perioada respectivă, interimatul va fi asigurat de vicepreședintele Braziliei, Michel Temer.

Dilma Rousseff, lidera Partidului Muncitorilor, este suspectată că a manipulat conturile publice pentru a fi realeasă în 2014 în funcția de președinte al Braziliei. Potrivit opoziției, Rousseff ar fi determinat bănci de stat să suporte cheltuieli suplimentare neînscrise în buget în 2014 și 2015. Ea ar fi cosmetizat în mod intenționat conturile publice pentru a disimula amploarea deficitelor și a favoriza realegerea sa în 2014, făcându-se vinovată de un ”delict de responsabilitate”, prevăzut în Constituție.

Șefa statului brazilian a răspuns că toți predecesorii ei au recurs la această practică și denunță o procedură ‘fără bază legală’, care maschează o ‘tentativă de lovitură de stat’ instituțională.