Breaking! Consiliul Concurenţei anchetează 10 bănci mari din România pentru creşterea frauduloasă a ROBOR!

Consiliul Concurenţei a început o anchetă legată de evoluţia dobânzilor la lei, iar marţi dimineaţă a descins în birourile celor 10 bănci care cotează ROBOR-ul, anunţă ZF.

01 nov. 2022, 14:24
Breaking! Consiliul Concurenţei anchetează 10 bănci mari din România pentru creşterea frauduloasă a ROBOR!

Consiliul Concurenţei anchetează 10 bănci mari din România pentru creşterea frauduloasă a ROBOR, anunţă ZF. Este vorba despre Banca Transilvania, BCR, BRD-SocGen, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, OTP Bank România, EximBank şi Intesa Sanpaolo România.

ROBOR se calculează ca media aritmetică (după eliminarea extremelor) a dobânzilor cotate de băncile care participă la procesul de calcul al ROBOR în intervalul 10:45-11:00, la care aceste bănci „sunt dispuse“ să plaseze depozite celorlalţi participanţi.

BNR a afişat marţi un Robor la 3 luni de 8,19%, în uşoară scădere faţă de nivelul de luni, în timp ce ROBOR la 6 luni este la 8,31%. În acelaşi timp, rata de politică monetară este de 6,25%.

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a transmis în august, în cadrul conferinței de prezentare a raportului trimestrial asupra inflației, că „băncile au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie”.

Nivelul ROBOR ar trebui să se învârtă între dobânda la facilitatea de depozit (n.r- 4,5%) şi cea la împrumuturi de ultimă instanţă (rata Lombard – 6,5%). Nivelul la care a ajuns acum Robor, în principal cel la 3 luni care este mai sensibil, arată că băncile au cam sărit calul”, a declarat Isărescu.

Citeşte şi: Românii nu mai fac față sărăciei. Indicele ROBOR a atins un nou record. De 12 ani și 8 luni nu s-a mai întâmplat asta

 

Vicepreședintele BCR, în ziua când ROBOR a atins recordul absolut din ultimii 12 ani: „Noi nu recomandăm trecerea la IRCC”

Cu toate că indicele ROBOR la trei luni a sărit de 8% pe an, vicepreședintele BCR Dana Dima nu le recomandă românilor trecerea la IRCC, deși este la jumătate față de ROBOR.

Dana Dima spune că soluțiile pentru românii cu credite legate de ROBOR, contractate înainte de mai 2019, sunt fie de a refinanţa creditul pentru a putea trece pe dobândă fixă, fie de a se muta pe IRCC. Totuși, vicepreședintele BCR spune că nu recomandă trecerea la IRCC.

Citeşte şi: Guvernul, lovit şi el de Robor! A luat cel mai mare împrumut de după criza financiară. Randamentul plătit este cel mai ridicat de după ianuarie 2010

„Considerăm ca fiecare caz sau client să fie discutat cu un consilier pentru a vedea soluţia corectă. Pentru că noi am luat aceste măsuri de 7-10 ani, observăm faptul că nu sunt probleme la clienţii noştri. Nu avem un portofoliu de clienţi şi credite care să fi dat un semnal de alarmă privind neplata creditelor.“a declarat Dana Dima pentru ZF.