BREAKING NEWS! Numele miniştrilor propuşi de cele trei partide din coaliţia de guvernare

PNL, USR PLUS și UDMR au decis, vineri, după 10 ore de negocieri la Vila Lac, că premier va fi Florin Cîțu, vicepremieri vor fi de la USR PLUS (Dan Barna) și UDMR (Kelemen Hunor), iar cele 18 ministere se vor împărți astfel: 9 ministere PNL, 6 ministere USR PLUS și 3 ministere UDMR.

18 dec. 2020, 21:41
BREAKING NEWS! Numele miniştrilor propuşi de cele trei partide din coaliţia de guvernare

BREAKING NEWS! Cele trei partide din coaliţia de centru-dreapta, care va forma noul guvern, au început deja dezbaterile în forurile interne pentru a definitiva propunerile pentru portofoliile pe care le-au obţinut în Executiv, în urma negocierilor de la Vila Lac.

Din informaţiile publicate de Stiripesurse, se pare că pentru mare parte dintre portofolii deja s-a ajuns la un nume de viitor ministru sau la o listă scurtă.

Analistul politic Cristian Pîrvulescu a apreciat că la momentul ultimei runde de negocieri „nervozitatea fusese consumată, poziţiile fuseseră stabilite” şi „fiecare dintre părţi şi-a atins în final obiectivele”.

Analistul politic afirmă că majoritatea formată după aceste negocieri „este o majoritate pentru patru ani, pentru că nu există alternativă la ea”.

„Nu sunt sigur dacă acest Guvern va exista patru ani, va depinde de foarte multe variabile, în primul rând de situaţia internă din fiecare partid, apoi de situaţia internă şi internaţională a României – recuperarea din criză, succesul sau insuccesul vaccinării, toate lucrurile acesta vor avea implicaţii asupra guvernării. S-ar putea ca formula de guvernare să se schimbe, dar majoritatea să reziste”, spune el.

În ceea ce priveşte împărţirea ministerelor între cele trei formaţiuni, Pîrvulescu apreciază că „PNL a păstrat ministerele regaliene”.

„Este adevărat că în câteva dintre ele vor fi probabil miniştrii care lucrează bine cu preşedintele Iohannis, cei care au fost deja, mă refer la Apărare şi Externe. Ministerele importante rămân la PNL”, a arătat Pârvulescu.

PNL

Aparare – Nicolae Ciucă

Externe – Bogdan Aurescu

Finante – Lucian Heiuș / Ionel Dancă / Iulian Huțucă

Interne – Marcel Vela / Rareș Bogdan / Laurențiu Leoreanu

Educatie – Monica Anisie / Sorin Cîmpeanu / Raluca Turcan

Energie – Virgil Popescu

Agricultură – Adrian Oros

Cultura – Bogdan Gheorghiu

Munca – Violeta Alexandru / Robert Sighiartău / Emil Dumitru

Secretar de stat pentru Relația cu Parlamentul: Nini Săpunaru

PNL va avea și Secretarul General al Guvernului și ar putea primi rang de ministru

Breaking news! USR-PLUS obţine Justiţia, UDMR ia Ministerul Dezvoltării

USR PLUS

Justiție – Stelian Ion (USR) / Ramona Strugariu (PLUS) / Dragoș Tudorache (PLUS)

Transporturi – Cătălin Drulă (USR)

Sănătate – Vlad Voiculescu (PLUS)

Economie, antreprenoriat și IMM – Claudiu Năsui (USR)

Cercetare, inovare și digitalizare – Ciprian Teleman  (PLUS)

Fonduri UE – Cristian Ghinea (PLUS) / Dan Barna (USR)

UDMR

Dezvoltare – Cseke Attila

Mediu – Tanczos Barna

Sport – încă nu sunt informaţii

Citeşte şi: Vasile Dâncu, după anunţul privind guvernul cu 18 ministere: „Au prelungit ciolanul. Iniţial avea 15 cm, acum are 18 cm”