BREAKING: PNRR, în pericol de blocaj. Anunț de ultimă oră de la Ministerul de Finanțe. Ce angajamente a făcut Guvernul cu Bruxellesul

Pericol pentru România: fondurile din PNRR riscă să fie blocate, dacă Guvernul nu-și îndeplinește obligațiile convenite cu Comisia de la Bruxelles.

30 iun. 2023, 14:48
BREAKING: PNRR, în pericol de blocaj. Anunț de ultimă oră de la Ministerul de Finanțe. Ce angajamente a făcut Guvernul cu Bruxellesul

Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, a vorbit vineri, 30 iunie, despre condițiile stabilite de Guvernul României cu Comisia Europeană, legate de PNRR.

Țara noastră ar putea să nu mai primească bani dacă nu va rezolva problema pensiilor speciale, dar și alte probleme, precum: reforma sistemului public de pensii, reforma privind guvernanța companiilor de stat și reforma salarizării bugetare.

„Înainte de toate, ne concentrăm pe o serie de măsuri pentru a îmbunătăţi colectarea veniturilor şi a controla cheltuielile publice. Prin îmbunătăţirea administraţiei fiscale, combaterea evaziunii şi promovarea managementului eficient al cheltuielilor, ne propunem să creştem veniturile şi să reducem cheltuielile inutile. Reformele structurale sunt esenţiale.

România trebuie să urmărească activ reforme în diverse sectoare, inclusiv pe piaţa muncii, administraţia publică şi întreprinderile de stat. Aici avem reforma pensiilor speciale, reforma sistemului public de pensii, reforma privind guvernanţa companiilor de stat şi reforma salarizării bugetare, fără de care nu putem lua bani din PNRR”, a scris ministrul, vineri, 30 iunie, pe pagina sa de Facebook.

Avertismentul lui Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, pentru români

Boloș a amintit că măsurile sunt necesare în situaţia în care România rămâne subiectul unicei proceduri de deficit excesiv active la nivelul Uniunii Europene, demarată în anul 2020 în condiţiile depăşirii plafonului de 3 la sută din PIB prevăzut de Pactul de stabilitate şi creştere.

„Este o realitate: execuţia bugetară la cinci luni arată un deficit de 2,33% din PIB, 37 miliarde de lei. Tot o realitate este şi că România rămâne subiectul unicei proceduri de deficit excesiv active la nivelul Uniunii Europene, demarată în anul 2020 în condiţiile depăşirii plafonului de 3 la sută din PIB prevăzut de Pactul de stabilitate şi creştere.

Iar de aici posibilitatea să pierdem bani europeni ce ne sunt alocaţi nu e un miraj. Acesta este punctul de plecare, care înseamnă riscuri pentru stabilitatea noastră fiscală, credibilitatea şi sănătatea generală a economiei”, a subliniat ministrul Finanţelor.

Florin Cîțu (foto) – PNL a semnat în numele României PNRR-ul. Ministru al Fondurilor Europene era Cristian Ghinea, de la USR. De asemenea, și președintele Klaus Iohannis a semnat angajamentul.