BREAKING: Produsul pe care-l consumă aproape toți românii s-a dublat la preț

Continuă scumpirile explozive la prețurile alimentare. Unul dintre cele mai comune produse, prezente în toate bucătăriile, a trecut de un prag psihologic. 

10 iul. 2023, 10:10
BREAKING: Produsul pe care-l consumă aproape toți românii s-a dublat la preț

Prețul mediu al zahărului alb a depășit pragul psihologic de 900 de euro/tonă în Regiunea 3 a Europei – zonă din care face parte și Românie, deci dublu față de aceeași perioadă a anului trecut.

Comisia Europeană anticipează că în anul de marketing 2023-2024 se vor produce 69.800 de tone de zahăr. Majorarea prețurilor se explică prin nivelul de producție foarte scăzut. Anul trecut, producția a fost de 110.000 de tone, potrivit Ministerului Agriculturii, citat de Economica.

Din aceeași regiune fac parte și Bulgaria, Estonia, Ungaria, Italia și Portugalia. 903 euro/tonă costă zahărul în Regiunea 3, cea mai scumpă.

În Regiunea 1, 809 euro/tonă costă zahărul, iar în Regiunea 2, 800 de euro/tonă. În medie, este vorba despre majorări cu 99% peste media din 2021.

La nivelul UE, tona de zahăr alb costa în mai 2023 814 euro/tonă.

Evoluția prețului zahărului în Europa, în 2023

Sărăcie fără precedent în România

Între timp, România se confruntă cu o inflație generalizată la produse și servicii.

„Provocările cele mai mari sunt reducerea inflaţiei, creşterea puterii de cumpărare care am dori să ajungă la 8,22%, creşterea investiţiilor. Dacă în acest an am venit cu 7,2% creştere investiţii, ne-am dori să atingem pe anul viitor 10% din PIB şi cu investiţii, scheme de ajutor în zona produselor alimentare şi de construcţii, astfel încât să încercăm să diminuăm acest deficit de balanţă comercială care s-a mărit foarte mult în ultima perioadă”, a declarat Marcel Ciolacu, în urmă cu câteva săptămâni, înainte de preluarea mandatului de premier al României.

România înregistrează cea mai mare inflați din Europa, alături de Bulgaria.

„Este o sărăcie fără precedent în România ultimilor 30 de ani”, susține analistul economic Adrian Negrescu.