Breivik este pe cale să devină un „model” pentru alţii, şi-a exprimat îngrijorarea avocatul său

Avocatul lui Anders Behring Breivik şi-a exprimat îngrijorarea că asasinul în masă devine un "model" pentru alţii, însă a apărat dreptul extremistului de a se exprima, apreciind că arma cea mai puternică împotriva discursului său rămâne dezbaterea deschisă, relatează AFP, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
19 apr. 2013, 14:32
Breivik este pe cale să devină un „model” pentru alţii, şi-a exprimat îngrijorarea avocatul său

„Ceea ce este cel mai îngrijorător sunt informaţiile recurente din întrega lume care arată că Breivik este din ce în ce mai mult un model în anumite medii”, scrie Geir Lippestad într-o nouă carte publicată în Norvegia.

„Când vedem imagini din Rusia, din Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Grecia, Suedia şi alte ţări unde are susţinători, este clar că Breivik este pe cale să devină un model care poate influenţa alte persoane, având concepţii, idei şi proiecte care pot transorma tineri în terorişti şi nu cetăţeni care să respecte legea”, explică el.

Breivik suportă pedeapsa maximă, 21 de ani de închisoare cu posibilitatea extinderii acesteia, pentru uciderea a 77 de persoane la 22 iulie 2011, după ce a detonat o bombă în apropiere de sediul Guvernului din Oslo şi a deschis focul asupra unei întâlniri a Tinerilor Socialişti de pe insula Utoeya.

Atacuri similare au fost efectuate sau dejucate în mai multe ţări, între care Polonia şi Republica Cehă.

„Dacă ne gândim, acest lucru nu este atât de inexplicabil precum pare”, apreciază Lippestad.

„Există foarte mulţi tineri care sunt în căutare. Există foarte multe persoane care sunt furioase, lipsite de speranţă din cauza situaţiei în care se află şi cărora le lipseşte educaţia elementară sau setul de atitudini (…) care să-i facă sceptici în faţa violenţei sau gândirii totalitare”, scrie el.

În cartea sa intitulată „Det vi kan staa for” („Ceea ce putem apăra”), avocatul, apreciat aproape unanim în Norvegia pentru felul în care l-a apărat pe Breivik în numele statului de drept, afirmă că cea mai bună modalitate de a lupta împotriva extremismului este prin dezbaterea ideilor.

Închis sub regim special de înaltă securitate, Breivik s-a plâns în repetate rânduri de cenzurarea schimburilor sale cu lumea exterioară, corespondenţa sa fiind întreruptă de administraţia închisorii.

Continuarea corespondenţei între Breivik şi mediile extremiste „este un lucru rău, însă, din păcate, este ceva ce trebuie să tolerăm în numele libertăţii de exprimare”, subliniază Lippestad.

„Soluţia nu este să interzicem, ci să promovîm contraargumentele, care dacă sunt la fel de puternice ca ideile extremiste, le vor prăbuşi şi reduce la cenuşă”, a declarat el.