Brexit: Premierii britanic, galez şi nord-irlandez NU au găsit o soluţie bună pentru ieşirea Marii Britanii din UE

Theresa May și premierii galez, nord-irlandez și scoțian nu au găsit soluții pentru un Brexit convenabil tuturor.

24 oct. 2016, 18:18
Brexit: Premierii britanic, galez şi nord-irlandez NU au găsit o soluţie bună pentru ieşirea Marii Britanii din UE

Premierul britanic, Theresa May, a încercat luni, în cadrul unei reuniuni la Downing Street, să-i convingă pe șefii guvernelor galez, nord-irlandez și scoțian să accepte elaborarea unei poziții comune la negocierile cu UE pe tema Brexitului, dar nu a agreat solicitarea acestora privind acordarea unui drept de vot parlamentelor regionale pentru acordul ce va fi încheiat cu blocul comunitar, relatează agențiile AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Theresa May le-a cerut să-și exprime punctele de vedere asupra condițiilor în care ar dori să se desfășoare procesul ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, dar fără a submina strategia guvernului de la Londra prin căutarea unor aranjamente separate cu blocul comunitar.

Ea a propus crearea unui nou organism care să ofere guvernelor galez, nord-irlandez și scoțian un cadru formal pentru a-și putea exprima viziunea cu privire la desfășurarea Brexitului.

‘Lucrând împreună, națiunile Regatului Unit vor face un succes din ieșirea din UE, concomitent cu consolidarea uniunii noastre unice și durabile’, a spus Theresa May după reuniune, potrivit Agerpres.

Însă Nicola Sturgeon a rămas consecventă tonului adoptat până în prezent. ‘Ceea ce nu sunt pregătită să fac (…) este să rămân pasivă și să văd cum Scoția este afectată de un Brexit dur, întrucât consecințele pierderii locurilor de muncă, a investițiilor și scăderii nivelului de trai sunt foarte serioase’, a spus șefa guvernului scoțian, caracterizând reuniunea de luni drept ‘profund frustrantă’.

Sturgeon amenință constant cu organizarea unui nou referendum pentru independența Scoției, unde la referendumul din 23 iunie privind Brexitul votul a fost majoritar pentru rămânerea în UE. Ea a mai menționat luni că în săptămânile următoare va formula propuneri concrete pentru ca Scoția să rămână în piața comună europeană și după ieșirea Marii Britanii din UE, adăugând că Theresa May a asigurat-o că este dispusă să examineze aceste opțiuni.

La rândul său, premierul galez, Carwyn Jones, a insistat pe nevoia continuării relațiilor comerciale cu UE, iar înaintea reuniunii de la Downing Street i-a cerut premierului Theresa May ca toate parlamentele regionale să voteze acordul final privind condițiile separării Marii Britanii de blocul comunitar, solicitare neagreată deocamdată de executivul de la Londra, potrivit Agerpres.

Cât despre Irlanda de Nord, acolo există îngrijorarea că Brexitul ar putea submina acordul de pace din anul 1998 și ar putea conduce la reintroducerea controalelor la frontiera cu Irlanda. După întâlnirea de luni, premierul nord-irlandez, Arlene Foster, a cerut ca națiunile ce compun Regatul Unit să fie plasate ‘în centrul procesului’, astfel încât problemele importante ce vor surveni în negocierile cu UE să fie abordate imediat ce apar.

Citeşte şi Brexit: Michel Barnier, negociatorul-şef, continuă consultările cu cele 27 de state membre ale UE

Pe de altă parte, premierul Theresa May a declarat tot luni în fața legislativului de la Londra că unii lideri europeni au felicitat-o la recentul Consiliu European pentru discursul pe care ea l-a susținut la începutului lunii octombrie în timpul Congresului Partidului Conservator britanic.

În acel discurs, Theresa May a respins abordarea procesului ieșirii din Uniunea Europeană în termeni de ‘hard’ Brexit sau ‘soft’ Brexit (Brexit ‘dur’ sau Brexit ‘ușor’), ea subliniind totodată că în relația pe care guvernul de la Londra va încerca să o dezvolte cu blocul comunitar nu va căuta să se raporteze la modelul norvegian ori la cel elvețian și a respins de asemenea orice aranjament prin care Marii Britanii i s-ar accepta accesul în continuare la piața unică europeană în schimbul renunțării la controlul imigrației.