Britanicii iau atitudine: Petiţie de 100.000 de semnături pentru anularea vizitei lui Donald Trump în regat

Peste 100.000 de britanici au semnat în mai puţin de cinci ore o petiţie prin care se cere anularea vizitei de stat pe care preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, ar urma să o facă în Marea Britanie la invitaţia reginei Elisabeta a II-a, transmite The Independent.

29 ian. 2017, 14:06
Britanicii iau atitudine: Petiţie de 100.000 de semnături pentru anularea vizitei lui Donald Trump în regat

Guvernul M. Britanii este obligat să răspundă la orice petiţie care strânge 10.000 de semnături, iar o petiţie cu 100.000 de semnături ar putea să fie considerată pentru o dezbatere parlamentară.

Petiţia atrage atenţia asupra ”incidentelor de misoginism şi vulgaritate” de care a dat dovadă preşedintele american, care nu ar trebui să fie invitat la o întâlnire cu regina Elisabeta a II-a, deşi ar urma să aibă acces în Marea Britanie.

În acest moment, peste 1.000 de oameni semnează în fiecare minut petiţia, care a strâns destule semnături pentru a fi luată în considerare la doar patru ore şi jumătate după ce a fost lansată.

”Donald Trump ar trebui să aibă dreptul de a intra în Marea Britanie în calitatea sa de preşedinte al Statelor Unite, dar nu ar trebui să fie invitat la o vizită de stat, pentru că ar putea să cauzeze ruşine pentru Majestatea Sa Regina”, se arată în petiţia semnată de 100.000 de cetăţeni ai Regatului Unit.

Citeşte şi Angela Merkel: Restricţiile americane privind imigraţia sunt nejustificate

Autorii petiţiei susţin că misoginismul şi vulgarităţile exprimate în ultimele luni de preşedintele american îl descalifică pe acesta pentru a se întâlni cu regina Elisabeta a II-a sau cu Prinţul de Wales.

Majoritatea semnăturilor a venit din Londra, precum şi din oraşe ca Brighton, Bristol, Edinburgh şi Manchester. Premierul Theresa May a anunţat sâmbătă că preşedintele Trump a acceptat o invitaţie din partea reginei Elisabeta a II-a  pentru a vizita mai târziu în acest an Marea Britanie.

Liderul laburiştilor a declarat că vizita de stat pe care preşedintele Donald Trump plănuieşte să o facă în Marea Britanie ar trebui să fie împiedicată, atât timp cât rămâne în vigoare ”interdicţia musulmană” anunţată de Casa Albă.

Corbyn a precizat că premierul britanic nu ar trebui să-l susţină pe preşedintele american, până ce acesta nu demostreză că ”va proteja drepturile fundamentale, libertăţile şi legile” la Casa Albă.