Britanicii MUNCESC mai PROST decât alţi europeni, dar ECONOMIA lor se restabileşte mai REPEDE

Productivitatea muncii la britanici este, în prezent, cu 16% mai mică decât în anii de dinaintea crizei, se arată în ultimul număr al buletinului trimestrial al Băncii Angliei. Cauzele acestui lucru nu sunt foarte clare, informează Interfax.

RomaniaTV.net
17 iun. 2014, 06:50
Britanicii MUNCESC mai PROST decât alţi europeni, dar ECONOMIA lor se restabileşte mai REPEDE

Chiar şi ţinând cont de marja de eroare la calcularea acestui indice, deficitul de productivitate este unul foarte serios. Banca Angliei a înregistrat doar o modestă ameliorare în 2013, precizează BBC.

Aproximativ jumătate din acest deficit (între 6 şi 9 procente) ar putea fi explicată prin ipoteza că actuala criză economică mondială a dus la deteriorarea fundamentală a capacităţilor de producţie ale Marii Britanii, notează Financial Times, preluat de Interfax.

Indicii privind eficienţa muncii sunt mult mai modeşti în Marea Britanie decât în alte ţări dezvoltate. Într-o oră de muncă, un angajat britanic produce cu aproximativ 20% mai puţin decât angajaţii altor ţări din Grupul statelor cel mai puternic industrializate ale lumii (G7). De exemplu, în SUA productivitatea a crescut cu 7-8% comparativ cu primul trimestru al anului 2008, în Franţa – cu puţin peste 1%, iar în Germania se remarcă o scădere ce nu depăşeşte 2%. Spania, care nu face parte din G7, şi-a îmbunătăţit productivitatea cu aproximativ 13%.

Citeşte şi Erste: Economia României ar putea depăşi pentru prima dată în acest an nivelul din 2008

În pofida acestui lucru, economia Marii Britanii se restabileşte mult mai repede decât în alte ţări din G7: creşte angajarea în câmpul muncii, se ameliorează situaţia pe piaţa locuinţelor, chiar dacă Produsul Intern Brut (PIB) nu a revenit încă la nivelul de dinaintea crizei.

Anterior, luna aceasta, Fondul Monetar Internaţional atenţiona că productivitatea scăzută ameninţă economia Marii Britanii.