Britanicii, vize pentru şederi lungi în UE

Britanicii ar putea avea nevoie de vize pentru şederi mai lungi de trei luni în UE (Uniunea Europeană), după 1 ianuarie 2021, a declarat joi secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clement Beaun.

10 dec. 2020, 15:21
Britanicii, vize pentru şederi lungi în UE
Britanicii, vize pentru şederi lungi în UE

Britanicii, vize pentru şederi lungi în UE. „Pentru şederi mai lungi de trei luni, ar putea fi (nevoie de) aplicaţii pentru viză, profesională sau de alt tip. Orice se va întâmpla la 1 ianuarie, vom fi într-un univers diferit. Suntem pregătiţi„, a explicat presei oficialul francez, transmite Reuters potrivit Agerpres.

Oficialul francez a vizitat joi Gara de Nord şi terminalul Eurostar din Paris pentru a verifica noile facilităţi de control al frontierei, în perspectiva ieşirii complete a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Citeşte şi: Lucian Bode: România va contribui în mod deosebit la securitatea cibernetică a UE

Britanicii, vize pentru şederi lungi în UE

După ce Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie acest an, fiecare parte i-a cerut celeilalte să facă concesii pentru a putea ajunge la un acord asupra viitoarelor relaţii comerciale înainte de încheierea perioadei de tranziţie la finalul lui decembrie 2020.

În momentul de faţă, Regatul Unit se află într-o perioadă de tranziţie până la 31 decembrie 2020, timp în care va continua să aplice regulile europene. Bruxellesul şi Londra profită de acest lucru pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relaţie, în special legătura comercială, cu speranţa că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021.

Citeşte şi: Românii şi polonezii, în topul europenilor care au cerut rezidenţă în Marea Britanie. Peste 650.000 de compatrioţi au depus deja formularul

Premierul Boris Johnson, care s-a întâlnit miercuri seară la Bruxelles cu şefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, a evocat principalele puncte de divergenţă care împiedică în continuare convenirea unui acord comercial între UE şi Regatul Unit, respectiv regulile privind concurenţa solicitate de UE (care să nu permită o concurenţă neloială din partea companiilor britanice), reglementarea diferendelor şi disputa privind accesul pescarilor europeni în apele britanice.