Britanicul Roger Dyball are 74 de ani şi un bec de 100 de ani, ce arde încă

 Bulbul de 230 de Volţi a fost fabricat în Wembley, în 1912. Proprietarul lui actual,  Roger Dyball, care are 74 de ani, spune că are impresia că becul va lumina pentru totdeauna.

13 iul. 2012, 20:33

Roger Dyball a „moştenit” din întâmplare becul, când s-au mutat cu Patricia, soţia sa, în vârstă de 74 de ani ca şi el, în casa familiei lor din Loewnstoff (Suffolk), acum 45 de ani, scrie Daily Mail. „Locuim în această casă din 1967, iar becul era deja acolo când ne-am mutat noi. L-am lăsat acolo unde l-am găsit, cu dispozitivul său original, până astăzi”, povesteşte Roger.

Plin de mândrie, britanicul mai spune că becul este „absolut strălucitor şi că, dacă o ţine tot aşa, are şanse să ardă de-a pururea”.

Roger i-a învăţat toată istoria. Becul are o putere de 55 de waţi, este un bulb DC Osram, fabricat în luna iulie, 1912, adică exact acum 100 de ani. Ca să afle mai multe despre bec, Roger i-a scris gigantului fabricant Osram-GEC, la sediul din Londra, trimiţându-i seria şi numărul de fabricaţie a becului. În data de 30 ianuarie 1968, a primit răspunsul: „După datele citate în scrisoarea dumneavoastră, estimam că acest bec A  FOST FABRICAT ÎN LUNA IULIE, 1912”.

 Încântat, Roger a înrămat scrisoarea trimisă de  fabricant şi a pus-o pe perete, în apropierea becului care luna acesta „aniversează” un secol de „viaţă”. A fost făcut la fabrica Osram GEC Lampworks din Wembley (nord-westul Londrei), când regele George al V-lea urca pe tron.

„Credem că a fost fabricat manual şi cel mai mult m-a impresionat atunci că Osram mi-a răspuns la scrisoare şi că avea dosare atât de vechi despre ce produsese”, a continuat  Roger care, mânat de curiozitate, a făcut şi o investigaţie pe cont propriu despre trecutul becului său.

„În 1870 erau felinare cu gaz în oraş, iar străzile de aici au fost modernizate în 1912, când a fost introdusă lumina electrică, adică exact în acel an când a fost fabricat becul”, a descoperit el.

Roger crede că secretul trăiniciei becului constă în designul său care îl deosebeşte de becurile moderne. „Este robust, dar are un filament foarte subţire, şi de aceea a rezistat atât de mult”, spune britanicul.

Cel mai vechi bec din Marea Britanie a fost identificat în septembrie 2008. Era un bec ce atinsese „vârsta” de 113 ani. Electricianul pensionar Roy Fisher, în vârstă de 78 de ani, descoperise „comoara” când a renovat pivniţa unei case din comitatul Kent. Casa de licitaţii Sotheby estimase că becul ar fi fost făcut în 1895, cu 15 ani după ce Thomas Edison inventase becul, în 1880.