Brittney Griner, eliberată din Rusia după 11 luni de închisoare la schimb cu „Negustorul morţii”

Brittney Griner (32 de ani), baschetbalista dublă campioană olimpică, a fost eliberată din închisoarea din Rusia în care era încarcerată, la aproape 11 luni de când fusese încarcerată, într-un schimb de deținuți cu SUA.

08 dec. 2022, 16:08
Brittney Griner, eliberată din Rusia după 11 luni de închisoare la schimb cu „Negustorul morţii”
Brittney Griner, eliberată din Rusia după 11 luni de închisoare la schimb cu "Negustorul morţii"

Brittney Griner, eliberată din Rusia după 11 luni de închisoare la schimb cu „Negustorul morţii”, anunţă CNN. În februarie 2022, câinii din aeroportul din Moscova au descoperit în bagajul lui Brittney Griner un cartuș de vaporizator care ar fi conținut urme de ulei de hașiș. Brittney Griner a fost condamnată la 9 ani de închisoare de Tribunalul din Rusia, în luna august, şi a fost încarcerată la Colonia de Femei IK-2, închisoare aflată la 480 de kilometri sud-est de Moscova.

Citeşte şi: Dezgheţ în relaţia SUA-Rusia: Blinken a vorbit cu Lavrov despre un potenţial schimb de deţinuţi, despre situaţia din Ucraina

Sportiva a fost inclusă într-un schimb de deținuți între SUA și Rusia: americanii l-au eliberat pe Viktor Bout, traficantul de arme poreclit și „Negustorul morții”! Acesta s-a făcut cunoscut în anii de după căderea URSS pentru afacerile cu arme făcute cu mercenarii de război și cu guvernele corupte din întreaga lume. A fost arestat în 2008 de FBI într-un hotel din capitala Thailandei, Bangkok, extrădat doi ani mai târziu și condamnat la 25 de ani de pușcărie. Viktor Bout a fost încarcerat timp de 12 ani într-un penitenciar din SUA.

Citeşte şi: Cine este Viktor, prizonierul pe care SUA îl predă Rusiei în schimbul a doi americani întemniţaţi la Moscova. I se spune „Negustorul morţii” şi a fost sursă de inspiraţie pentru regizorii de la Hollywood

Schimbul de deţinuţi a fost aprobat de preşedintele rus Vladimir Putin, la propunerea lui Joe Biden, şi a avut loc la Abu Dhabi.

Brittney Griner era sub contract cu echipa rusă UMMC Ekaterinburg, în momentul în care a fost arestată. Are în palmares două titluri olimpice și două mondiale cu naționala și un trofeu în WNBA, în 2014.