Broască sau cal? Această iluzie optică a împărţit internetul în două

O imagine ce reprezintă o broască... sau poate un cal circulă intens în aceste zile pe internet, provocând dispute aprinse în rândul internauţilor.

21 ian. 2022, 15:05
Broască sau cal? Această iluzie optică a împărţit internetul în două

Broască sau cal? La prima vedere, este o broască. În fapt, imaginea pe care psihologii o folosesc să verifice IQ-ul pacienţilor înfăţişează un cal. Pentru a fi mai greu de recunoscut, imaginea a fost poziționată oblic, dar, la verticală, poză cu calul devine clară.

Broască sau cal?

Privește spațiul dintre picioarele broaștei. Nu ți se pare că este ceva în neregulă cu acea zonă? Al doilea indiciu este frunza pe care stă calul. Concentrează-te pe spaţiul respectiv şi pe frunză. Vei constata că, de fapt, vorim despre ochiul calului şi despre coamă.

Şi iată calul:

Broască sau cal

Citeste si O iluzie optică a împărţit internetul în două: câine care aleargă sau bărbat privit din spate?

O iluzie optică înfăţişând mai mulţi cai a creat dispute aprinse între internauţi

O iluzie optică înfăţişând nişte cai le dă mari bătăi de cap internauților. În imagine se află mai mulți cai. Cei mai mulți oameni pot vedea doar cinci animale, dar se pare că sunt mai mulți, conform Daily Star.

Potrivit Kids Environment Kids Health, în imagine ar trebui să fie șapte cai, spune un expert în puzzleuri. El adaugă că nu este vorba despre șapte cai întregi, ci că sunt și părți, precum capul și spatele unui cal. Internauţii care au văzut imaginea au lăsat comentarii explicative:

iluzie optică cai

„În acest caz, văd unul în stânga uitându-se în afară, iar în mijloc patru fețe sunt grupate strâns una lângă cealaltă”.

 „În acel grup, nasul maro al unuia (al doilea de la stânga) acoperă partea dreaptă a feței celui ghemuit cel mai jos”.

„În dreapta este un cal mic care stă lateral, iar deasupra lui este partea din spate a celui de-al șaptelea”.

Ce sunt iluziile optice

Iluziile optice sunt erori ale percepției vizuale, care constau în discrepanțe între realitatea stimulilor cu care intrăm în contact și ceea ce vedem. Altfel spus, ochii și creierul percep o imagine deformată a realității, care nu respectă trăsăturile fizice ale stimulului, tridimensionalitatea sau alte legi ale fizicii.

La crearea acestor iluzii contribuie mai mulți factori:

  • aspectele fizice ale stimulului vizual (cantitatea de lumină, culorile, dacă obiectul este sau nu în mișcare etc.)
  • subiectivitatea (așteptările, experiența anterioară) celui care privește o imagine
  • contextul – o persoană cu o înălțime medie ni se va părea mai înaltă atunci când se află în mijlocul unor oameni mici de statură și mai scundă atunci când e în preajma unor oameni foarte înalți.

Citeste si Câte triunghiuri sunt în imagine? Foarte puţini oameni găsesc răspunsul corect