Brokerii români își mută clienții la bursa din Varșovia, de dragul Fondului Proprietatea

Casele  de brokeraj românești au început să își facă loc și la Bursa din Varșovia, în perspectiva listării , și acolo, a acțiunilor Fondului Proprietatea, cele mai tranzacționate de la București. Deja de mai mulți ani, patru firme de brokeraj românești sunt autorizate la Bursa din Viena.

RomaniaTV.net
18 ian. 2012, 12:01
Brokerii români își mută clienții la bursa din Varșovia, de dragul Fondului Proprietatea

Casa de brokeraj Carpatica Invest din Sibiu, din grupul Băncii Comerciale Carpatica, a obținut statutul de membru cu drepturi depline al Bursei din Varșovia, încă din 1 decembrie anul trecut. Este a doua firmă românească de intermediere a tranzacțiilor bursiere, după BT  Securities din Cluj care intră pe piața poloneză, pentru că Fondul Proprietatea urmează să se tranzacționeze și acolo, în căutare de investitori mai mulți și mai puternici.

“Ne-am autorizat la Varșovia pentru că acționarii Fondului Proprietatea au decis că acolo va fi a doua bursă unde se vor tranzacționa acțiunile acestuia. Acolo sunt și mai multe oportunități de plasament decât la București”, a declarat Adrian Ciudin, directorul de tranzacții al Carpatica Invest.

Fondul Proprietatea (FP) este cea mai tranzacționată companie la Bursa de Valori București (BVB), acoperind jumătate din valoarea tranzacțiilor de aici. Cei mai importanți cumpărători ai acțiunilor FP sunt investitorii străini, mult mai prezenți și mai activi la Varșovia decât la Bucureşti, pentru că și oferta este mai bogată acolo.

Listarea și la Varșovia a FP este văzută  de Franklin Templeton,  administratorul FP, ca o apropiere de  marii cumpărători, care ar putea crește cotația Fondului odată cu creștereqa cererii.  Pe de altă parte, investitorii străini care tranzacționează acum la București, acțiunile FP, vor fi mai bucuroși s-o facă la Varșovia, unde, dacă nu sunt deja prezenți, vor avea mai multe oportunități decât la București.

Carpatica Invest, ca și BT Securities sunt printre primele 10 cele mai mari case de brokeraj de la Bursa din București, potrivit valorii tranzacţiilor  intermediate anul trecut.

Carpatica Invest va intermedia, alături de Swiss Capital (fosta KBC Securities) oferta de vânzare și listare a acțiunilor  Tarom la BVB. BT Securities va intermedia  noua ofertă de acțiuni Transgaz, împreună cu brokerii de la Raiffeisen și cei de la Wood& Co. De asemeni, concurează pentru obţinerea mandatului listării Romgaz, în echipa colosului american JP Morgan, alături de  UniCredit CAIB, Alpha Finance şi Alpha Bank.

BT Securities Cluj Napoca, care face parte din grupul Băncii Transilvania, ca şi casele de brokeraj SSIF Broker Cluj Napoca, Tradeville Bucureşti şi Estinvest Focşani sunt autorizate să tranzacţioneze şi la Bursa din Viena, tot atrase de oportunităţile mai mari.