Peste 2.000 de persoane susținătoare ale comunității LGBT au participat la marșul Bucharest Pride. Organizatorul evenimentului a fost amendat

Update. Peste 2000 de persoane care participă la Marșul Bucharest Pride au împânzit, sâmbătă după-amiaza, Calea Victoriei din București îndreptându-se către Piaţa Universităţii. Participanții au ieșit să „coloreze oraşul în culorile iubirii şi libertăţii”.

14 aug. 2021, 21:27

Update. Organizatorul marşului Bucharest Pride a fost amendat sâmbătă cu 7.000 de lei, informează Jandarmeria Capitalei.

„Ca urmare a încălcării cadrului legal în vigoare, prin nerespectarea numărului maxim de 500 de participanţi, organizatorului marşului Bucharest Pride i-a fost aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 7.000 de lei”, precizează sursa citată.

Participanţii la Marşul Normalităţii s-au arătat revoltaţi de „noua normalitate” şi se declară împotriva manifestărilor de stradă ale membrilor comunităţii LGBTQ, dar şi împotriva introducerii educaţiei sexuale în şcoli. Ei scandează „Dumnezeu a dat femeie şi bărbat!”, „Legea divină, familia creştină”, „România nu e Sodoma”.

De asemenea, ei cântă la unison Cu noi este Dumnezeu.

Știre inițială

Marşul Bucharest Pride are loc, sâmbătă, 14 august, de la ora 17:00, pe Calea Victoriei. Primăria Capitalei a permis ca manifestaţia să se poată desfăşura cu participarea a maximum 500 de persoane, în vreme ce organizatorii au anunţat că la eveniment sunt aşteptaţi mii de oameni.

Înainte de Bucharest Pride (Marşul Diversităţii), de la ora 12:30, se va desfăşura contramanifestația „Marșul Normalității”, organizată de Noua Dreaptă. Circulația rutieră este restricționată în centrul Capitalei, în timpul celor două marşuri.

Marşul Bucharest Pride va avea loc în București, pe traseul Calea Victoriei – Piaţa Universităţii.

„Vom purta masca de protecţie, ne vom dezinfecta mâinile atunci când vom sosi la punctul de pornire şi vom respecta distanţarea de 1 metru între participanţi”, au precizat reprezentanții Asociației ACCEPT.

Potrivit Libertatea, Primăria Capitalei nu a autorizat iniţial Bucharest Pride pe Calea Victoriei, pe motiv că artera este pietonală în cadrul evenimentului care are loc în fiecare weekend, denumit „Străzi deschise”, iar, în aceste condiţii,  marșul nu s-ar putea desfășura în condiții de siguranță.

Mai mult, asociaţia ACCEPT a anunţat că la „Bucharest Pride” vor participa aproape 10.000 de persoane, fapt interzis din cauza restricţiilor anti-COVID. La astfel de adunări publice pot lua parte cel mult 500 de manifestanţi.

Pe fondul protestelor asociaţiei ACCEPT în faţa Primăriei Capitalei, instituţia condusă de Nicuşor Dan a autorizat evenimentul Bucharest Pride, însă cu maximum 500 de participanți, aşa cum prevede legea în vigoare.

Cu toate acestea, asociaţia Accept a anunţat că numărul participanţilor la parada „Bucharest Pride” ar putea fi de ordinul miilor, aşa cum s-a întâmplat în anii trecuţi.

Programul Bucharest Pride

Jandarmeria Capitalei a transmis vineri seară precizări „în legătură cu informaţia transmisă public de către un reprezentant al Asociaţiei ACCEPT, referitoare la «un acord cu Jandarmeria» care să permită depăşirea numărului maxim de participanţi”.

Citeşte şi: „Bucharest Pride” 2021. Jandarmeria nu va permite depăşirea numărului maxim de participanţi

Reprezentanţii Jandarmeriei au subliniat că nerespectarea numărului de participanţi atrage răspunderea contravenţională a organizatorului marșului.

Programul Bucharest Pride:

17:00 – 18:00 – Întâlnirea participanților pe Calea Victoriei între Strada Sevastopol și Strada General Gheorghe Manu.
18:00 – 19:00 – Marșul Bucharest Pride se desfășoară pe Calea Victoriei până în Piața Universității.
19:00 – 20:30 – Finalul marșulului Bucharest Pride în Piața Universității

Contramanifestația „Marșul Normalității”, cu câteva ore înainte

Tot sâmbătă, Partidul Noua Dreaptă va organiza contramanifestația denumită Marșul Normalității, „cea mai constantă manifestare publică din România organizată în sprijinul valorilor familiei”, se arată pe site-ul organizatorilor.

„Considerăm că această paradă (n. red. – Bucharest Pride) nu aduce niciun plus Bucureștiului și niciun beneficiu bucureștenilor”, susțin organizatorii Marșului Normalității.

Adunarea va avea loc în Piața Victoriei, la ora 13.00, iar marșul va avea loc între orele 14.00-16.00 pe traseul Victoriei – Piața Romană – Magheru – Universitate – Patriarhie.

Restricții de circulație în centrul Bucureștiului

Pe durata ambelor evenimente, traficul în zonă va fi restricționat, a informat Brigada Rutieră.

Pentru Bucharest Pride, traficul în Capitală va fi restricționat astfel:

Între orele 17.00-19.30, gradual, pe următorul traseu și străzile care acced în acesta: Piața Victoriei – Calea Victoriei (pe Calea Victoriei se va permite traversul cu Str. Sevastopol, Str. Gheorghe Manu și Bd. Dacia) – Bd. Regina Elisabeta – Piața Universității, zona statui punct final.

Pentru contramanifestația „Marșul Normalității”, traficul va fi restricționat astfel:

Rute ocolitoare recomandate:

Calea Victoriei – Pod Națiunile Unite – Bd. Libertății;
Str. Buzești- Str. Berzei- Str. Vasile Pârvan- Splaiul Independenței.

Citeşte şi: AUR cere Primăriei Capitalei să interzică marșul „Bucharest Pride” 2021 de pe Calea Victoriei