București, printre cele mai poluate capitale europene. „Cele mai mari probleme, traficul și importurile de mașini din Vest”

Bucureștiul este unul dintre cele mai poluate orașe din UE, iar efectele nu se văd doar la măsurătorile privind calitatea aerului, ci și la problemele de sănătate cu care se confruntă o mulțime de români.

28 iun. 2022, 11:59
București, printre cele mai poluate capitale europene. „Cele mai mari probleme, traficul și importurile de mașini din Vest”

Andrei Covatariu, specialist în schimbări climatice și energie, a vorbit despre posibilele explicații pentru acest fenomen și care ar fi potențialele variante de strategii.

„Orașele reprezintă astăzi 72% din emisiile globale de monoxid carbon și alte gaze asociate. Acestea sunt accentuate de rata de urbanizare în creștere, care diferă de la geografie la geografie, dar Europa e într-o zonă ușor mai protejată, pentru că grija pentru mediu a început mai devreme aici”, a spus Andrei Covatariu la Digi24.

Așadar, România este pe ultimul loc din clasament când vine vorba de calitatea aerului. Bucureștiul este a cincea cea mai poluată capitală din UE, după Varșovia, Zagreb, Atena și Sofia.

„Aș spune că e un cumul de factori care influențează situația pe care o avem azi. Cele mari probleme sunt traficul – și aici e o particularitate cumva, pentru că avem mașini foarte vechi, o medie a utilizării mașinii e de aproape 17 ani, versus 11,8 la nivel european – și faptul că importăm foarte multe mașini second-hand din vestul Europei, care încearcă gradual să interzică sau să taxeze tot mai mult motoarele diesel și motoarele poluante.

Există o nevoie foarte mare de încălzire în rândul populației urbane, iar problema nu e doar în București, ci și în alte orașe cu CET-urile care nu sunt utilizate la o rată atât de mare ca acum 20-25 de nai. Sunt centrale pe gaz, eficiente dintr-un punct de vedere, dar care generează o poluare foarte mare. Vorbim și de arderi ilegale, ușor tipice estului Europei, din proximitatea urbanului și urbanului mare. Asta influențează extrem de mult calitatea aerului”, a mai spus Andrei Covatariu.

Ceea ce nu ajută deloc la combaterea poluării e proporția mică de zone verzi. Bucureștiul ca reper e la șapte metri de zona verde publică pe cap de locuitor versus media europeană.

„Zona de planificare urbană e foarte importantă pentru anii ce vin. Putem planifica, mă refer la infrastructură, mult în avans pentru zonele ce vor fi dezvoltate în jurul Bucureștiului, dar vine cu cost de timp, electoral. E complicat să dezvolți o infrastrucutră și să convingem de una viitoare, când avem probleme în București.

Zona de trafic e o problemă, dar e greu de aplicat măsuri ca în vest, de penalizare sau taxare mare a unor tipuri de motoare, pentru că populația încă are putere de cumpărare relativ redusă cu vestul Europei, din nou, poate să genereze o problemă politică”, a continuat specialistul.

Citește și Traficul din Capitală, principala sursă de poluare. Primar: „E prea ieftin să ţii o maşină în Bucureşti”

Citește și Centura Verde a Bucureştiului, o minciună din campania electorală a lui Nicuşor Dan! Le-a promis bucureştenilor păduri imense în jurul oraşului, iar după doi ani, Primăria n-a plantat nici măcar un copăcel


loading...