Bucureştiul se transformă în ŞANTIER vara aceasta. Află ce ZONE vor fi afectate de lucrări

Bucureştiul va fi plin de şantiere în această vară, întrucât mai multe lucrări de infrastructură, construcţii de spitale, reabilitări de monumente istorice sunt în derulare în prezent sau urmează să fie demarate pe teritoriul Capitalei. RomaniaTV.net vă informează care sunt cele mai importante şantiere şi ce zone trebuie să ocoliţi.

02 iul. 2014, 06:48

Pasajul Mihai Bravu

Primul pod al pasajului Mihai Bravu, sensul Piaţa Sudului-Calea Vitan, a fost deschis circulaţiei pe 1 iunie. Al doilea pod urmează să fie finalizat până la sfârşitul acestui an.

„În acest moment, toţi stâlpii de susţinere au fost ridicaţi, au fost montate 16 grinzi (8 grinzi pe deschiderea dinspre Mihai Bravu şi 8 pe deschiderea dinspre Văcăreşti) şi suntem în curs de finalizare cu relocarea reţelelor edilitare. De asemenea, rampa de urcare pe cel de-al doilea pod, pe sensul Mihai Bravu, este aproape finalizată”, a declarat primarul general Sorin Oprescu.

Lucrările la Pasajul Mihai Bravu – Splaiul Unirii au fost reluate în luna septembrie 2013, după aproape un an de când au fost abandonate, după ce Primăria Generală a reziliat contractul cu firma Romstrade, firmă controlată de omul de afaceri Nelu Iordache, aflat acum în închisoare.

Primul pod (Calea Vacaresti-Mihai Bravu) are o lungime de 675,40 m, iar cel de-al doilea pod va avea 687,70 m (Mihai Bravu-Calea Văcăreşti). Lăţimea celor două poduri este de 7,80 m. Cele două pasaje rutiere vor supratraversa Splaiul Unirii/Râul Dâmboviţa, precum şi intersecţia Prelungirea Şoselei Mihai Bravu cu Calea Văcăreştilor.

CITEŞTE ŞI Cum vor arăta ARCUL DE TRIUMF, Casa Cesianu şi Muzeul Nicolae Minovici după lucrările de consolidare FOTO

Pasajul subteran Piaţa Presei Libere

Construcţia pasajului rutier subteran de la Piaţa Presei Libere a fost demarată în martie 2014 prin organizarea şantierului şi delimitarea zonelor de lucru. Pasajul ar trebui să fie gata cel mai devreme în 2015.

„Au fost demarate lucrările de deviere a reţelelor, de lărgiri de stradă şi realizarea pereţilor mulaţi ai pasajului. Lucrările continuă pe etape, astfel încât să se menţină fluenţa traficului”, a precizat Oprescu.

Pasajul rutier subteran se va realiza pe sensul dinspre DN1 spre Soseaua Kiseleff. Astfel, șoferii vor putea intra în pasaj de pe Sos. București-Ploiești, din zona de după Fântâna Mioriţa și vor ieși pe Șoseaua Kiseleff, în zona ştrandului Tineretului, și pe bd. Mărăști. În plus, va fi construit şi un pasaj pietonal subteran ce va subtraversa piaţa pe orice direcţie.

Pentru realizarea pasajului, Primăria Capitalei a alocat din bugetul local 18 milioane de euro.

Reorganizare Calea Victoriei

Calea Victoriei va căpăta o nouă înfăţişare odată cu desfiinţarea unei benzi de circulaţie, lărgirea trotuarelor şi trasarea pe carosabil a pistelor pentru biciclişti. Scopul lucrării este transformarea acestei artere în zonă de promenadă a Centrului Bucureştiului. La finalul lucrarilor, strada va putea fi străbătută la pas de către pietoni, de la Guvern şi până la Cheiul Dâmboviţei

Piaţa Victoriei vine cu un nou concept de zonă centrală, cu spaţii pietonale şi spaţii publice. Vrem să realizăm nişte trasee care să pună în valoare frumuseţile Bucureştiului. Vor rămâne doar două benzi de circulaţie, se vor lărgi trotuarele şi se vor face două benzi mari de biciclete„, a explicat Ioan Dedu, directorul Direcţiei de Infrastructură din Primăria Capitalei, pentru RomaniaTV.net.

Lucrările de reabilitare şi modernizare a Căii Victoriei, pe segmentul cuprins între Piaţa Victoriei şi Calea Griviţei, au în vedere atât extinderea trotuarelor, cât şi amenajarea pistelor pentru biciclişti, prin renunţarea la o bandă şi jumătate din carosabil. Astfel, pistele pentru biciclişti vor fi delimitate de benzile de circulaţie, prin borduri înalte de 10 centimetri, iar trotuarele, prin bolarzi.

În ceea ce priveşte traficul rutier, acesta se va desfăşura pe două benzi de circulaţie cu sens unic, creându-se, în preajma intersecţiilor, o a treia bandă de încadrare pentru virajul la stânga sau la dreapta. Proiectul presupune şi modernizarea reţelei de iluminat public, a spaţiilor verzi şi a mobilierului urban.

„Până acum, s-au realizat 60% din totalul lucrărilor de trotuar şi 25% din cel al lucrărilor de drum, programate să aibă loc în perioada 24 februarie – 1 august 2014. Termenul de finalizare a lucrărilor pe toată artera, inclusiv pistele de biciclete, este prevăzut pentru decembrie 2014, în funcţie de condiţiile meteorologice. Însă, facem tot ce putem pentru ca modernizarea arterei Calea Victoriei să fie gata până pe 15 septembrie”, a declarat edilul Capitalei.

Pasajul subteran de la Piaţa Sudului

Pasajul subteran de la Piaţa Sudului se va realiza cu fonduri europene pe direcţia Calea Văcăreşti – Str. Niţu Vasile şi va avea o lungime de 356 de metri, din care rampa spre Văcăreşti, 111 metri, iar rampa spre Niţu Vasile 85 de metri. De o parte şi de alta a pasajului rutier, vor fi realizate şi pasaje pietonale.

Contractul de execuţie a lucrării a fost semnat în data de 8 mai, în momentul de faţă obţinându-se avizele necesare pentru devierea circulaţiei în zonă.

Durata totală a contractului de finanţare a proiectului este de 26 de luni, iar durata de execuţie a lucrărilor este de 18 luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor.

Proiectul presupune şi realizarea legăturii pietonale prin pasaj subteran între staţia de metrou Piaţa Sudului şi peroanele staţiei de tramvai aflate pe Sos. Olteniţei, lucrări de modernizare a carosabilului şi trotuarelor, refacerea liniei de tramvai şi amenajări peisagistice.

 

Academia de tenis – Complex sportiv LIA MANOLIU

În luna iulie încep lucrările pentru construirea Academiei de tenis în Complexul sportiv Lia Manoliu. Aceasta va avea şase terenuri de tenis şi gradene pentru 1.300 de spectatori şi ar urma să coste municipalitatea, 1,75 milioane de euro.

Edilul Capitalei a anunţat că până la sfârşitul anului această lucrare ar trebui finalizată.

Modernizarea şi reabilitarea sediului Primăriei Municipiului Bucureşti

Tot luna viitoare vor începe lucrările pentru modernizarea şi reabilitarea imobilului din Bulevardul Regina Elisabeta. Lucrările se fac în două etape. Prima etapă vizează consolidarea infrastructurii şi punerea clădirii în siguranţă, iar cea de-a doua, modernizarea şi reabilitarea imobilului, precum şi mansardarea acestuia.

Potrivit Primarului General, prima etapă este aproape finalizată. Pentru etapa a doua, a fost semnat contractul de proiectare şi execuţie şi a fost dat ordinul de începere a proiectării.

Oprescu a informat că partea de consolidare a costat aproximativ 57 de milioane de lei, iar în ceea ce privește cea de finisare el a estimat costuri de circa 81 de milioane de lei. Edilul speră că la sfârșitul lui 2014 sau la începutul anului viitor Primăria Capitalei se va putea muta în sediul de pe Bulevardul Regina Elisabeta.

VEZI ŞI Un bulevard din Capitală, în TOPUL CELOR MAI SCUMPE ARTERE comerciale din lume. Vezi clasamentul

Reabilitare monumente de patrimoniu

Arcul de Triumf, Muzeul Nicolae Minovici, Casa Cesianu şi Observatorul Astronomic intră în lucrări de reabilitare cu fonduri europene. Stadiul lucrării la Arcul de Triumf este de 25%, Oprescu sperând ca anul viitor monumentul să-şi redeschidă porţile pentru vizitatori.

La Muzeul Nicolae Minovici a început organizarea şantierului pentru realizarea lucrărilor de consolidare, reabilitare, restaurare şi amenajare a curţii. Turiştii vor putea vizita monumentul începând din 2015.

La Casa Cesianu, lucrările au început în noiembrie 2013, iar în prezent stadiul acestora este de 50%. În două luni se termina reabilitarea clădirii şi se vor demara lucrările de reabilitare a curţii unde se va amenaja un lapidarium.

Începând de luna viitoare şi Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu” va intra în şantier pentru lucrări de reabilitare şi urmează să fie finalizat până în aprilie 2015.

În prezent este în derulare procedura de achiziţie publică în vederea încheierii unui contract pentru execuţia lucrărilor de consolidare şi modernizare a clădirii Teatrului Evreiesc de Stat. Data estimată pentru începerea lucrărilor este luna august 2014.

Reabilitare sistem rutier şi linii de tramvai

Liviu Rebreanu-Camil Ressu. Tronsonul 1, între Camil Ressu-Nicolae Grigorescu este finalizat, cel de-al doilea tronson fiind în lucru, între Nicolae Grigorescu-1 Decembrie.

Şoseaua Iancului-Pantelimon. În acest moment se efectuează lucrări pe şos. Iancului între şos. Mihai Bravu şi str. Lt. Victor Manu şi pe şos. Pantelimon între şos. Vergului şi bd. Chişinău.

Întreţinere şi reparaţii străzi

În acest moment 39 de străzi se află sau urmează să intre în lucrări de întreţinere şi reparaţii, între care Baicului, 13 Septembrie, Victoriei, Antiaeriana, Kogâlniceanu, Regina Elisabeta, Dorobanţi şi Nicolae Grigorescu, Bulevardul Eroilor, Constantin Noica, Armeneasca, Carol I, Pache Protopopescu.

Lucrări la reţeaua de energie electrică ENEL

În luna august, vor fi demarate lucrările la reţeaua de energie electrică pe un tronson de 2.800 de metri pe bulevardele Poligrafiei, Mărăşti, Aviator Alexandru Şerbănescu, pe străzile Barbu Văcărescu, Gara Herăstrău, Pechea şi Baiculeşti.

Finalizarea Staţiei de Epurare a Municipiului Bucureşti – Glina faza a II a, împreună cu lucrările de reabilitare a canalului colector Dâmboviţa în Municipiul Bucureşti sunt în plin proces de desfăşurare.

Execuția lucrărilor va afecta următoarele străzi şi bulevarde: Splaiul Independenţei (între Semănătoarea şi parcul Izvor), B-dul Libertăţii (între Parcul Izvor şi b-dul Unirii), B-dul Unirii (între Piaţa Contituţiei şi Piaţa Unirii), strada Bibescu Vodă, b-dul Cantemir (între Pasajul Unirii şi Mărăşeşti), Splaiul Unirii (între b-dul Mărăşeşti şi şoseaua Mihai Bravu), B-dul Tineretului (între calea Piscului şi str. Baladei), strada Baladei, b-dul Abatorului, strada Lanariei, b-dul Gheorghe Şincai (între strada Cuza Vodă şi Splaiul Unirii), Aleea Ianca, b-dul Camil Ressu, strada Fizicienilor, b-dul Energeticienilor şi strada Releului.

Îmbunătăţirea sistemului de iluminat

Potrivit edilului Capitalei, se lucrează deja pe bulevardele Dacia (de la Griviţei la Piaţa Romană) şi pe Iuliu Maniu, la Parcul Unirii, pe strada Halelor, pe Splaiul Independenţei (de la Piaţa Unirii până la Calea Victoriei), pe Calea Victoriei şi pe Bulevardul Eroilor.

În iulie şi august, încep lucrări de refacere a sistemului de iluminat public pe bulevardul Eroii Sanitari, pe şoseaua Olteniţei, pe strada Armenească, pe Calea Dorobanţi, pe strada Mihai Eminescu, pe Academiei şi pe şoseaua Petricani.