Buget 2019. Discuţiile în coaliţie pe marginea proiectului de buget vor continua şi miercuri UPDATE

Şedinţa coaliţiei de guvernare, în care s-a discutat pe marginea proiectului de buget pe 2019, s-a încheiat, după aproximativ 3 ore. Discuţiile vor continua însă şi miercuri.

RomaniaTV.net
05 feb. 2019, 09:47
Buget 2019. Discuţiile în coaliţie pe marginea proiectului de buget vor continua şi miercuri UPDATE

UPDATE Şedinţa coaliţiei de guvernare, în care s-a discutat pe marginea proiectului de buget pe 2019, s-a încheiat, după aproximativ 3 ore.

Discuţiile vor continua însă şi miercuri, fiind invitaţi şi reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor şi ai Asociaţiei Municipiilor din România (AMR).

Potrivit unor surse politice, miercuri, la ora 10,00, va avea loc o nouă şedinţă a coaliţiei de guvernare.

„Mâine îi chemăm pe cei de la Transporturi. (…) Mâine vrem să ne mai întâlnim cu Asociaţia Municipiilor, să mai discutăm şi cu ei. (…) S-ar putea să vină AMR-ul aici. (…) Mâine o să discutăm infrastructura rutieră, feroviară”, au precizat sursele citate.

De asemenea, la întâlnirea coaliţiei vor participa şi reprezentanţi ai UDMR, au menţionat sursele.

La şedinţa de marţi au participat preşedinţii celor două Camere, Călin Popescu-Tăriceanu şi Liviu Dragnea, şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, dar şi liderii ALDE Daniel Chiţoiu şi Varujan Vosganian şi reprezentanţi ai UDMR.

________

UPDATE Surse politice susțin că în ultima variantă de lucru primarii ar primi banii pentru asistență socială, fondurile către primării fiind în cuantumul execuției bugetare pentru anul trecut.

Liderii coaliţiei de guvernare PSD – ALDE s-au reunit marţi în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, discuţiile vizând proiectul de buget pe 2019.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a venit în biroul lui Liviu Dragnea împreună cu liderii ALDE Daniel Chiţoiu şi Varujan Vosganian.

Anterior, la biroul lui Dragnea a ajuns şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Potrivit unor surse politice, la şedinţă participă şi reprezentanţi ai UDMR.

Cea de-a doua întâlnire a coaliției vine după luni a avut loc o ședință în biroul de la Camera Deputaților al lui Liviu Dragnea. La discuțiile de luni care au durat aproape cinci ore au luat parte și premierul Viorica Dăncilă, ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici, ministrul Muncii Marius Budăi, președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu și secretarul general al ALDE Daniel Chițoiu.

La finalul întâlnirii de luni, niciunul dintre aceștia nu a făcut declarații de presă.

Liviu Dragnea a spus, duminică seară, după discuțiile despre buget în Comitetul Executiv al PSD, că intenționează ca o sumă importantă din fondurile serviciilor secrete să ajungă la Sănătate, pentru programele destinate copiilor, precum alocarea de vitamina D sau schemele pentru diabetici.

Bugetele Serviciului Român de Informaţii, al Serviciului de Informaţii Externe, al Serviciului de Protocol şi Pază şi al Servicului de Telecomunicaţii speciale au creşteri, conform proiectului de buget cuprinse între 4,8% şi 69% faţă de anul trecut.

Conform proiectului, bugetul SRI este de 2,4 miliarde lei, cu o creştere de 4,8% faţă de anul trecut, cel al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale de 604 milioane lei, cu o creştere de 69%, bugetul SPP de 233 milioane lei, în creştere cu 20% iar bugetul SIE de 309 milioane lei, în creştere cu 8,5%.

Guvernul ar putea amâna ședința de marți, în care ar trebui adoptat bugetul, pentru ziua de vineri, au spus surse politice, pentru MEDIAFAX. Premierul Viorica Dăncilă spunea, duminică, că se fac toate eforturile pentru ca bugetul pentru acest an să fie adoptat, marți, de Executiv.

Primarii municipiilor din ţară s-au declarat nemulțumiți de alocarea bugetară. Edilii, reuniți în Asociaţia Municipiilor din România (AMR), condusă de Robert Negoiţă, edilul Sectorului 3, au discutat cu premierul Viorica Dăncilă la Palatul Victoria, înaintea şedinţei de Guvern de miercurea trecută.

Primarii au cerut ministrului Finanţelor Eugen Teodorovici alocarea unui procent de 30% din bugetul naţional către administraţia locală, în condiţiile în care în prezent susţin că primesc mai puţin de 20%.