Buget 2023. Guvernul vrea să își spele păcatele și alocă mai mulți bani pentru Biserică de la bugetul de stat

Biserica urmează să primească mai mulți bani anul viitor, după ce parlamentarii din Comisiile reunite de buget-finanțe au venit cu mai multe amendamente în privința alocării fondurilor pentru lăcașele de cult.

15 dec. 2022, 11:40
Buget 2023. Guvernul vrea să își spele păcatele și alocă mai mulți bani pentru Biserică de la bugetul de stat
Guvernul vrea să își spele păcatele și alocă mai mulți bani pentru Biserică de la bugetul de stat

Guvernul vrea să își spele păcatele și alocă mai mulți bani pentru Biserică de la bugetul de stat. Parlamentarii din Comisiile reunite de buget-finanțe au anunțat că au adăugat mai multe amendamente în privința alocării fondurilor pentru Biserică, care începând de anul viitor va primi și mai mulți bani.

Citește și Buget 2023. Guvernul mizează pe o creştere a economiei de 2,8% și speră la o inflație de de 8%. Deficitul bugetar este estimat la 4,4% din PIB

Guvernul vrea să își spele păcatele și alocă mai mulți bani pentru Biserică de la bugetul de stat

Amedamentele prin care Biserica va primi în anul 2023, și mai mulți bani de la bugetul de stat, fac referire la acoperirea plății contribuţiilor pentru personalul neclerical, sprijinirea așezămintelor religioase din afara granițelor și susținerea cultelor.

Astfel, primul amendament adoptat face referire la acoperirea plății contribuţiilor pentru personalul neclerical, la nivelul a 2300 lei/contribuţie, în completarea drepturilor salariale neacoperite din fondurile proprii ale unităţilor de cult locale, pentru personalul neclerical angajat în unităţile de cult din ţară. Creșterea alocării bugetare este de 52,690 milioane lei, adic de la 498.17 milioane lei la 550,8 milioane lei.

Al doilea amendament prezizează că „pentru sprijinirea așezămintelor religioase din afara granițelor care desfășoară activități în vederea menținerii identității ligvistice, culturale și religioase a românilor din afara granițelor se alocă suma de 517.200 euro lunar”. Inițial se dorea alocarea unui buget de 442.200 euro/lună, însă în urma acestui amendament vor fi alocați și mai mulți bani.

Potrivit amendamentului adoptat, este necesară suplimentarea cu 75.000 euro lunar atât pentru creșterea cuantumului sprijinului pentru cele 850 de posturi clericale care primesc contribuție de la bugetul de stat, cât și pentru aproximativ 40 de posturi clericale care nu beneficiază în prezent de niciun sprijin financiar.

Totodată, pentru susținerea cultelor se vor lua 4,825 milioane lei de la bugetul de Acțiuni generale al Ministerului Finanțelor (de la Fondul de Rezervă al Guvernului).

Schitul romanesc Muntele Athos va primi în 2023, suma de 4,89 milioane lei, față de 4,8 milioane lei suma alocată anul 2022. Aceste fonduri vor fi alocate pentru:

  • lucrarile de restaurare, reparare și administrare a cladirilor din incinta și a celor 4 biserici;
  • achiziției de mijloace fixe pe baza listei de investiții, avizată conform dispozițiilor legale în vigoare; activităților de întreținere și producție în regie proprie;
  • plății unor activitaăți de manoperă și prestări de servicii;
  • susținerii activităților existențiale și spirituale ale monahilor;
  • primirii și cazarii pelerinilor; realizării unor materiale destinate promovării schitului.

Pentru salarizarea personalului de cult, Guvernul a acordat de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte, suma de 817,3 milioane lei, cu 5% mai mult decât în acest an.

Acest program este destinat cultelor recunoscute potrivit legii pentru sprijinirea salarizării clerului din țară cât și pentru sprijinirea Bisericii Ortodoxe Române din afară granițelor, care desfășoară activități deosebite în vederea mentținerii identitătii lingvistice,culturale și religioase a românilor din afară granițelor ,în special activități adresate tinerilor, dar și a personalului neclerical trimis să deservească așezămintele din străînătate ale Bisericii Ortodoxe Române, cât și a celui neclerical din județele Covasna și Harghita.

Mai mult, lăcașurile de cult vor primi anul viitor 370,2 milioane lei, cu 3% mai mult decât în 2022

Potrivit reprezentanților Guvernului, programul este destinat susținerii cultelor religioase recunoscute din România pentru restaurarea și conservarea lăcașurilor de cult care sunt monumente istorice și a bunurilor din patrimoniul cultural național mobil aparțînând cultelor religioase recunoscute din țara noastră,  pentru completarea fondurilor proprii necesare întreținerii și funcționarii unităților de cult cu venituri mici sau fără venituri, pentru amenajarea și întreținerea muzeelor cultural religioase,pentru construirea și repararea lăcașurilor de cult, pentru achiziționarea de imobile necesare desfășurării activității unităților de cult și de asistență socială susținute de acestea,pentru spijinirea activităților de asistență socială organizate de cultele religioase în spitale, centre de plasament,cămine pentru bătrâni și alte forme de asistență,pentru susținerea unor acțiuni cu caracter intern și internațional realizate de cultele religioase din România.

În ceea ce privește alocațiile bugetare pentru salarizarea personalului din învățământul teologic anul viitor Guvernul alocă un buget de 9,18 milioane lei, la fel ca în 2022.

Citește și Primarii orașelor tună și fulgeră! Bugetul pe 2023 blochează proiectele pe fonduri europene