Primarii orașelor tună și fulgeră! Bugetul pe 2023 blochează proiectele pe fonduri europene

Primarii orașelor din România sunt extrem de revoltați din cauza bugetului pe anul 2023, adoptat de Guvern. Edilii susțin că bugetul, care acum se află în dezbaterea Parlamentului, va bloca proiectele pe fonduri europene.

15 dec. 2022, 09:52
Primarii orașelor tună și fulgeră! Bugetul pe 2023 blochează proiectele pe fonduri europene
Buget 2023

Primarii orașelor tună și fulgeră! Asociaţia Oraşelor din România a tras miercuri un semnal de alarmă și a transmis că bugetul pe 2023, care se află acum dezbaterea Parlamentului, blochează proiectele pe fonduri europene.

Citește și Buget 2023. Guvernul mizează pe o creştere a economiei de 2,8% și speră la o inflație de de 8%. Deficitul bugetar este estimat la 4,4% din PIB

Primarii orașelor tună și fulgeră!

Edilii susțin că foarte multe primării de oraşe vor fi nevoite să îngheţe implementarea proiectelor începute în anii precedenți și nu vor avea posibilitatea să înceapă altele noi din cauza majorării cheltuielilor de cofinanţare suportate de către autorităţile locale.

„Autorităţile locale au fost de-a lungul anilor unul dintre principalii beneficiari ai fondurilor europene, iar prin bugetul prezentat pentru anul 2023 ne vom afla în imposibilitatea de a putea încheia implementarea acestora. Ca urmare a creşterii cheltuielilor de cofinanţare suportate de către autorităţile locale, multe dintre primăriile de oraşe se vor vedea nevoite să îngheţe implementarea multora dintre proiectele începute anii trecuţi şi nu vor avea nici posibilitatea să înceapă altele noi aferente perioadei de programare 2021-2027″, au scris reprezentanţii Asociaţiei Oraşelor din România, miercuri, pe Facebook.

Primarii susțin că Guvernul „pedepseşte” localităţile, „condamnându-le” să suporte costuri de funcţionare crescute, ca urmare a inflaţiei, oraşele primind aceeaşi sumă de echilibrare de 810 de lei/locuitor ca în 2021.

„În actualele condiţii de creştere a facturilor, aproape nicio primărie de oraş nu va putea să îşi acopere cheltuielile de funcţionare şi cu atât mai puţin nu va putea iniţia vreo nouă investiţie”, spun  reprezentanţii Asociaţiei Oraşelor din România.

Acest for a solicitat, de la momentul publicării în consultare publică a proiectului de buget pe 2023, creşterea acestei sume de echilibrare la 1.350 de lei/locuitor, ceea ce ar fi permis „o dezvoltare corectă” a tuturor localităţilor. De asemenea, Asociaţia Oraşelor, în numele celor 216 de primării de localităţi mic-urbane, a cerut Guvernului şi Ministerului Finanţelor să respecte prevederile Legii finanţelor publice locale, potrivit căreia cota defalcată din impozitul pe venit ce revine autorităţilor locale este de 65% şi nu 63%, cum este prevăzut în actualul buget pentru anul viitor.

„O administraţie eficientă pentru cetăţean se poate realiza doar prin asigurarea de resurse suficiente, din punct de vedere financiar, uman, instituţional şi legislativ. Oraşele româneşti se văd nevoite să mai înfrunte un nou an cu un buget sărăcit şi cu perspectiva blocării unor proiecte pe fonduri europene aflate în derulare”, au conchis reprezentanţii asociaţiei.

Citește și Educația, cenușăreasa Guvernului. Ministerul Educației va avea un buget de 2,1% din PIB în 2023, cel mai mic din istoria recentă