Buget de peste 230 de milioane de lei pentru circa 80.000 de români. Când vor fi virați banii din programul Banca pentru locuințe

Ministerul Dezvoltării anunţă că un număr de 79.277 de români vor primi bani prin Programul de economisire-creditare în sistem colectiv pentru domeniul locativ Banca pentru locuinţe. Suma alocată de MDLPA pentru acest program este de 238.484.275,84 lei.

29 mart. 2023, 08:43
Buget de peste 230 de milioane de lei pentru circa 80.000 de români. Când vor fi virați banii din programul Banca pentru locuințe

Ministerul Dezvoltării va aloca peste 230 de milioane de lei pentru programul Banca pentru locuințe. De acești bani vor beneficia aproape 80.000 de români.

„Suma va fi plătită către clienţii BCR ‘Banca pentru locuinţe’ şi Aedificium ‘Banca pentru locuinţe’ şi reprezintă primele de la stat datorate pentru anii 2014 – 2022”, afirmă ministrul Cseke Attila, într-un comunicat de presă. Primele de stat vor fi virate către cetăţeni în integralitate, iar plăţile vor fi la zi.

Astfel, se vor vira 209.187.032,41 de lei către clienţii BCR „Banca pentru locuinţe” şi 29.297.243,43 de lei către clienţii Aedificium Banca pentru locuinţe.

Citește și: Programul Rabla pentru becuri, abandonat de autorități. Ce s-a întâmplat cu banii alocați acestui program

Beneficiarii acestor prime sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani, care au încheiat contracte de economisire-creditare pe o perioadă de minimum 5 ani şi au justificat sumele economisite în scop locativ, arată sursa citată. Prima de stat este finanţată de Guvern prin bugetul Ministerului Dezvoltării şi este de maximum 250 de euro pentru fiecare an de economisire.

Astfel, prin Legea bugetului de stat pe anul 2023, pentru acest program au fost alocate credite bugetare în valoare de 280.000.000 de lei.

Citește și: Programul „Noua Casă” ar putea deveni de domeniul trecutului. Banca Națională recomandă Guvernului să-l întrerupă

În acest fel, se asigură fondurile necesare pentru plata primelor de stat aferente anilor 2014 – 2022, care nu au fost acordate din cauza existenţei unor acţiuni formulate în instanţă ca urmare a unor decizii ale Curţii de Conturi privind neregulile referitoare la abateri de la legalitate şi regularitate, menţionează MDLPA.

„Având în vedere întinderea prejudiciilor estimate de Curtea de Conturi la cele două bănci de locuinţe şi ţinând cont că acestea vizau dreptul clienţilor de a beneficia de primă de stat, pentru ca prejudiciile aduse bugetului de stat să nu fie extinse şi pe următorii ani, Ministerul Dezvoltării a decis, la acel moment, suspendarea plăţilor până la pronunţarea unor hotărâri definitive. În urma deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ministerul a recuperat de la cele două instituţii bancare suma totală de 597.708.504,80 lei, care conform sentinţei judecătoreşti a fost virată la bugetul de stat. Sumele vor fi transferate către bănci în următoarele zile, urmând ca acestea să le vireze către beneficiari”, precizează Ministerul Dezvoltării.