Bugetul PMB a picat la vot, scandal uriaş. Nicuşor Dan: „Sunt uluit Aştept varianta USR-PLUS de buget!”

Bugetul Capitalei a fost respins, miercuri, cu 17 voturi „pentru”, 22 „împotrivă” și 14 abțineri, după ce consilierii USR PLUS i-au cerut primarului general Nicușor Dan să retragă proiectul petru că nu a fost dezbătut, iar veniturie „nu sunt realistice”.

28 apr. 2021, 13:29
Bugetul PMB a picat la vot, scandal uriaş. Nicuşor Dan: „Sunt uluit Aştept varianta USR-PLUS de buget!”

Buget PMB UPDATE.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, se declară „total nemulţumit” că începerea investiţiilor şi plata datoriilor riscă să întârzie, având în vedere că, în şedinţa CGMB de miercuri, bugetul Bucureştiului pe anul 2021 nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aprobat.

„Azi, în şedinţa Consiliului General, bugetul Primăriei Municipiului Bucureşti pentru 2021 nu a obţinut numărul de voturi necesare. Sunt total nemulţumit că începerea investiţiilor şi plata datoriilor riscă să întârzie, iar asta din motive greu de înţeles pentru oricine”, a scris edilul Capitalei pe pagina sa de Facebook.

El menţionează că a propus un buget „care a fost dezbătut timp de şase săptămâni cu partenerii din grupurile PNL, PMP şi USR PLUS” şi avea toate motivele să creadă „că lucrurile merg în direcţia bună”.

„Acum, însă, consilierii generali USR PLUS au decis să nu mai susţină bugetul, el obţinând doar voturile PNL şi PMP în şedinţa de azi. Având în vedere această situaţie, aştept de la USR PLUS propria variantă de buget, care să respecte pe deplin obiectivele de investiţii deja discutate, viziunea de dezvoltare pe care o susţinem împreună şi dorinţele bucureştenilor şi, în acelaşi timp, să nu arunce Primăria Capitalei în incapacitate de plată. Fac un apel la înţelepciune şi echilibru şi am toată deschiderea să mă aşez din nou la masă ca să rediscutăm bugetul, excluzând însă orice condiţionalităţi care nu au legătură cu bugetul. Bucureştenii nu trebuie să pătimească în continuare din cauza unor ambiţii nerezonabile”, subliniază primarul Capitalei.

Buget PMB UPDATE. Fostul primar, Gabriela Firea, a comentat votul din Consiliu. Ea îl întreabă public pe Nicușor Dan când are de gând să pună în practică ce a promis în campania electorală. „Bugetul propus de noul primar al Capitalei a cāzut! Unde sunt promisiunile fantastice din campanie? Ce s-a ales de garantia unui trai mai bun? Unde sunt : salariul de 1400 euro, apa caldā, investitiile?”, a spus Gabriela Firea, pe pagina ei de Facebook.

Buget PMB UPDATE. Bugetul  propus de primarul Nicușor Dan, a picat miercuri la vot cu 17 voturi pentru, 22 – împotrivă și 14 – abțineri. Bugetul a picat după ce grupul consilierilor USR PLUS, cel mai numeros din Consiliul General, a anunțat că nu va vota proiectul propus de Nicușor Dan pe motiv că are veniturile supraevaluate.

Buget PMB: Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat joi, într-o intervenție video în ședința CGMB, că ”este uluit” că bugetul Capitalei a fost pus din nou în discuție și a cerut consilierilor să ”dea bucureștilor bugetul pe care îl așteaptă” pentru a face investiții. Un consilier USR PLUS au cerut scoaterea proiectului de buget al Capitalei de pe ordinea de zi a ședinței de azi, dar solicitarea a fost respinsă la vot.

”Sunt uluit, noi am avut un buget, primarul a discutat cu fiecare din grupurile de consilieri din majoritate, care au discutat între ele acum șase săptămâni, iar acum venim și spunem că e alt buget. Realmente nu se poate așa ceva. Discuțiile au avut loc, au fost civilizate și constructive. Dacă se dorește să mai discutăm pe buget, putem să discutăm. Dar haideți să ne grăbim să dăm bucureștenilor bugetul pe care îl așteaptă ca să le putem da investițiile pe care le așteaptă”, a declarat primarul Capitalei.

În direct de la Primăria Capitalei

În direct de la Primăria Capitalei | Ședința CGMB în care se va vota bugetul Municipiului București pentru anul 2021. Este șansa noastră, a bucureștenilor, de a începe să construim pe baze reale, oneste, în parteneriat cu cetățenii. Însă, pentru asta, este nevoie să plătim și datoriile lăsate de administrația PSD, pentru a debloca lucrurile. Este nevoie de răbdare, înțelepciune, profesionalism și bună-credință pentru a face pași pentru modernizarea orașului nostru.

Posted by Nicușor Dan on Tuesday, April 27, 2021

Buget PMB: Partidul Naţional Liberal susţine propunerea de buget iniţiată de primarul general, Nicuşor Dan, a afirmat, marţi, într-o conferinţă de presă, Diana Mardarovici, consilier PNL în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, purtător de cuvânt al consilierilor liberali.

„Avem astăzi la vot propunerea de buget al municipiului Bucureşti pentru anul 2021. Partidul Naţional Liberal susţine propunerea de buget iniţiată de primarul general, Nicuşor Dan. Suntem parteneri corecţi şi ştim să fim alături de primarul general în eforturile lui şi mai ales atunci când are nevoie de susţinerea şi înţelegerea noastră. Avem foarte multe aşteptări şi noi faţă de ceea ce trebuie făcut, dar le putem rezolva lucrând împreună. Facem acest lucru din respect faţă de primar, dar în special din respect faţă de bucureştenii care ne-au acordat voturile, pentru că ei vor să ne apucăm de treabă în Bucureşti”, a declarat Mardarovici.

Ea a precizat că Primăria Capitalei a fost preluată într-o situaţie dificilă, cu datorii foarte mari lăsate de administraţia anterioară, iar dacă bugetul nu este aprobat, „nu se pot face plăţile necesare şi elementare pentru funcţionare”.

„Sunt multe lucruri de făcut şi nu vă ascund că am pierdut patru ani preţioşi sub administrarea PSD, care a fost interesată de kitsch-uri, de spectacole şi mai puţin de civilizaţie şi dezvoltare. Aproape că am uitat noi, bucureştenii, ce înseamnă un oraş civilizat. Suntem într-o situaţie foarte dificilă, Primăria Capitalei a fost preluată cu datorii foarte mari de la administraţia PSD. Dacă ar avea decenţa, ar tăcea în loc să comenteze eforturile noii administraţii de a corecta greşelile lor. Problemele sunt grave, datoriile sunt istorice. Nu s-a făcut performanţă, s-au cheltuit bani. S-a cheltuit atât de mult, până nu a mai rămas mare lucru, a adăugat consilierul liberal.

Reacţia BOR după ce Nicuşor Dan a anunţat că PMB nu va aloca bani în 2021 pentru Catedrala Neamului
Potrivit acesteia, pe conturile Primăriei Capitalei există popriri.

„Primarul general s-a străduit să reducă cheltuielile inutile, s-au verificat fundamentările alocărilor bugetare şi s-a cerut raţionalizarea la maxim a tuturor cheltuielilor. S-a terminat cu risipa banilor publici. Am prioritizat cât am putut. PNL are multe angajamente faţă de bucureşteni pentru a ne încadra în posibilităţile bugetare din acest an. Alte cheltuieli necesare vor fi reluate la rectificarea care urmează în a doua parte a anului. Se vor accesa fonduri europene, actuala administraţie şi-a propus acest lucru. PSD a preluat o primărie într-o situaţie mult mai bună, nu a avut pandemie şi nici contracţie economică”, a mai spus Diana Mardarovici.

USR PLUS îi cere lui Nicușor Dan să retragă proiectul de buget al Capitalei VIDEO
Buget PMB: Veniturile bugetului general centralizat al Municipiului Bucureşti pe 2021 au fost prognozate la circa 9,59 de miliarde de lei, potrivit proiectului.

Cheltuielile bugetului general centralizat al Capitalei pe anul în curs sunt de circa 9,64 de miliarde de lei. Bugetul local prevede la venituri 6,9 miliarde de lei, iar la cheltuieli – circa 6,95 de miliarde de lei.

Pentru Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti sunt prevăzuţi 19 milioane de lei, Direcţia Generală de Arhitectură Peisagistică şi Monumente de For Public – peste 17 milioane de lei, Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti – 474 de milioane de lei, Direcţia Generală de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucureşti – circa 65 de milioane de lei, Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor – aproape 13 milioane de lei, Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane – 49 de milioane de lei, la Administraţia Fondului Imobiliar – circa 15 milioane de lei, Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti – peste 354 de milioane de lei, iar la Administraţia Străzilor – peste 118 milioane de lei.

Pe lista investiţiilor se numără: Sală Multifuncţională – Complex sportiv Lia Manoliu – 1,4 milioane de lei; realizarea reţelelor de alimentare cu apă, canalizare, iluminat public şi a drumurilor aferente ansamblului Henry Coandă, lot I şi lot II – 13,2 milioane de lei; revizuirea Planului Urbanistic General al Municipiului Bucureşti – 5 milioane de lei; finalizarea staţiei de epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare şi a canalului colector Dâmboviţa (Caseta) în Municipiul Bucureşti – Etapa II – aproximativ 700 de milioane de lei; extinderea SEAU şi construirea incineratorului de nămol – 360 de milioane de lei; reabilitarea casetei şi sistemului său principal de drenare pe partea stângă a casetei (în sectoarele Ciurel-Unirii-Vitan) – 178 de milioane de lei; reabilitarea a circa 32 de kilometri din reţeaua de termoficare – 116 milioane de lei; pasaj Doamna Ghica – 39 de milioane de lei.

Liderul consilierilor generali ai PSD, Aurelian Bădulescu, a scris, marţi, pe Facebook, că printre amendamentele grupului PSD la proiectul de buget se numără următoarele: 200 de milioane de lei pentru STB SA, 400 de milioane de lei pentru Spitalul Metropolitan, 36,8 milioane de lei pentru instituţiile de cultură din subordinea Primăriei Capitalei. În ceea ce priveşte DGASMB, grupul PSD propune 230,8 milioane de lei pentru plata stimulentelor financiare. Alte amendamente vizează: majorarea cu 100% a nivelului alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice din administrarea ASSMB, 12,7 milioane de lei pentru proiectele „O şansă pentru cuplurile infertile-FIV2” şi „Testare genetică la cancerul de sân în stadii incipiente”, 51 de milioane de lei pentru centrul medical „Sf. Ştefan” şi centrul de referinţă pentru diabet „Nicolae Malaxa”.

La rândul său, consilierul general USR PLUS Ana Ciceală a scris, marţi, pe Facebook, că împreună cu Manuela Mureşan, preşedintele comisiei de cultură, a depus mai multe amendamente: alocarea a 5 milioane de lei în plus pentru call-ul de proiecte pe OG 51/1998 de la ARCUB din acest an, suplimentarea cu 1,4 milioane de lei a bugetelor pentru a asigura paza şi administrarea instituţiilor gestionate de Muzeul Municipiului Bucureşti şi Muzeul Naţional al Literaturii Române, 800.000 de lei pentru reparaţii urgente la Teatrul Bulandra.

* Un alt proiect de hotărâre de pe ordinea de zi prevede aprobarea transmiterii în administrarea Consiliului Local al Sectorului 6 a terenului cerut de autoritatea locală situat pe bulevardul Timişoara pentru construirea unui spital.

* Pe ordinea de zi se mai regăseşte un proiect conform căruia Compania Municipală Energetica Servicii Bucureşti SA îşi schimbă obiectul principal de activitate din „Lucrări de instalaţii sanitare, de încălzire şi aer condiţionat” în „Lucrări de construcţii a proiectelor utilitare pentru fluide” şi îşi extinde obiectul de activitate secundar.