Bugetarii care ies la pensie cu 13 ani mai devreme fără penalizări

Aproape 800 de angajați de la Complexul Energetic Oltenia au depus dosarul de pensionare anticipată de când a început să fie aplicată Legea 197 din 2021.

20 iul. 2023, 11:17
Bugetarii care ies la pensie cu 13 ani mai devreme fără penalizări

Unii bugetarii pot ieși la pensie cu 13 ani mai devreme fără penalizări. Casa Județeană de Pensii Gorj a înregistat aproape 800 de cereri de pensionare, în ultima lună și jumătate, din partea angajaților de la Complexul Energetic Oltenia. Solicitările s-au depus după ce a început să fie pusă în aplicare Legea 197 din 2021, prin care se introduc condiții speciale de muncă în sectorul minier și energetic și scade vârsta de pensionare cu 13 ani pentru mineri și energeticieni.

Citește și: Lovitură grea pentru pensionari! Suma incredibilă pe care o va primi un român ce câștigă în prezent 8.000 de lei, la pensie

Deja peste 300 dintre cele 800 de cereri de pensionare au fost soluționate de către funcționarii Casei de Pensii Gorj. Dar sunt și cereri de pensionare care au fost respinse fie pentru că anumite meserii nu se regăsesc în nomenclatorul meseriilor, fie pentru că angajații respectivi nu au fost încadrați în condiții speciale de muncă, potrivit GDS.

Citește și: Camera Deputaților a votat legea interzicerii cumulului pensiei cu salariul. Care sunt categoriile exceptate

Cei cărora le-au fost respinse cererile au contestat în instanță acest lucru și iau în calcul și depunerea unor plângeri penale. De asemenea, un sindicat a început strângerea de petiții pentru sesizarea Consiliului Europei pentru discriminare.