Camera Deputaților a votat legea interzicerii cumulului pensiei cu salariul. Care sunt categoriile exceptate

Camera Deputaţilor a votat miercuri, în calitate de for decizional, cu 215 voturi „pentru”, 3 „împorivă” şi 49 abţineri, legea interzicerii cumulului pensiei cu salariul, cu câteva excepţii precum aleşii, profesorii, cei angajati cu ora sa aibă grija de bătrani, copiii care au pensii de urmaş, medicii si asistentii, preoţii si artistii, membrii Academiei Române, dar şi cei care lucreaza în autoritati autonome (BNR, ANRE, ASF, ANCOM). Legea va merge către promulgare.

28 iun. 2023, 16:07
Camera Deputaților a votat legea interzicerii cumulului pensiei cu salariul. Care sunt categoriile exceptate

Camera Deputaților a votat legea interzicerii cumulului pensiei cu salariul. Legea a fost aprobată cu 215 voturi „pentru”, trei „împotrivă” și 49 abțineri.

Premierul Marcel Ciolacu a vorbit, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, despre excepţiile la legea interzicerii cumulului pensie-salariu, spunând că „dacă vrem să decapităm astăzi BNR şi toate instituţiile din subordinea Parlamentului pentru că aşa avem noi chef, greşim fundamental”.

Citește și Diana Șoșoacă, un nou derapaj halucinant în Parlament: ”Vă voi da foc pentru că satanele nu merită decât focul iadului”

”Această lege este o lege de salvare a cumulului pensie-salariu pentru speciali. Domnul Ciucă poate sta liniştit, nu trebuie să aleagă între pensia specială de 13.000 de lei şi indemnizaţia de preşedinte al Senatului, pentru că demnitarii sunt exceptaţi”, a spus Cătălin Drulă, liderul USR.

Tudor Polak, deputat liberal, a spus că PNL a inițiat acest proiect de acum doi ani și are o serie de excepții din cauza unor probleme punctuale. ”Acest proiect a ajuns azi la vot. Mă bucur că măcar azi, 28 iunie 2023, în a 13 zi de mandat a unui nou premier, după nenumărate întârzieri pe anumite reforme care au survenit din partea Ministerului Muncii, vom ajunge să dezbatem acest proiect deosebit de important”, a spus liberalul în plen.

Proiectul vine cu excepții pentru anumite categorii, cum ar fi asistenții maternali, a spus deputatul Adrian Solomon, de la PSD. ”Acolo nu e vina noastră că am trimis noi, Parlamentul, oameni care sunt la pensie. Mandatul este în curs. Amendamentul vorbeşte de neaplicarea până la finalizarea acestui mandat. Restul ANRE, ANCOM nu intră sub incidenţa amendamentului, pentru că nu au pensionari în funcţie de conducere”.

Citește și Marcel Ciolacu, anunț de ultimă oră despre eliminarea pensiilor speciale / Ce se întâmplă cu veniturile angajaților din Sănătate

George Simion, șeful AUR, a spus că prin acest proiect se face treabă cu jumătate de măsură. ”Lasă, că noi suntem parlamentari, lasă, că noi suntem secretari de stat, primari, că noi lucrăm la BNR, la ANCOM, la Academia Română, la ANRE şi noi suntem speciali. Deci ce am făcut ieri cu tăierea pensiilor speciale nu terminăm azi”, a spus preşedintele AUR.

Proiectul prevede că persoanele care lucrează în instituţii publice de stat, companii, regii autonome pot continua serviciul după ce implinesc vârsta de pensionare. Mentţinerea în activitate se face cu acordul anual al angajatorului. Vor putea cumula pensia cu salariul, pe perioadă nedeterminată şi persoanele care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii, ai sistemului pensiilor militare de stat ori sunt beneficiari de pensie de serviciu.

Alte categorii de beneficiari sunt aleşii, profesorii, cei angajaţi cu ora să aibă grija de bătrâni, copiii care au pensii de urmaş, medicii şi asistenţii, preoţii si artiştii, memebrii Academiei Române, cei care lucrează în autorităţi autonome (BNR, ANRE, ASF, ANCOM).

Salariatul poate fi menţinut în activitate maximum 3 ani peste vârsta standard de pensionare, cu acordul anual al angajatorului.

Sunt câteva categorii care îţi vor putea prelungi activitatea şi după 70 de ani, şi anume medicii, farmaciştii, asistenţii medicali, moaşele, judecătorii, procurorii magistraţi, după ce dau examen.

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege, în calitate de for decizional, iar legea merge către promulgare.