Bugetul Ministerului Agriculturii, avizat cu o suplimentare de 26,9 milioane lei

BUGET 2014. Comisiile pentru Agricultură din Parlament au avizat, vineri, cu majoritate de voturi, bugetul Ministerului Agriculturii, adoptând un amendament pentru suplimentarea alocărilor cu 26,87 milioane lei pentru cei 10 mii de fermieri care au fost în situaţia de a da înapoi subvenţiile primite în 2007-2010.

RomaniaTV.net
22 nov. 2013, 13:27
Bugetul Ministerului Agriculturii, avizat cu o suplimentare de 26,9 milioane lei

Amendamentul a fost propus de deputatul PSD Valeriu Steriu, în numele grupurilor parlamentare ale PSD şi PNL şi nu a precizat sursa de finanţare.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, şi-a exprimat speranţa ca acest amendament al grupurilor parlamentare ale PSD şi PNL să fie adoptat şi de Comisiile de buget finanţe şi de plen.

„Într-adevăr deputaţii şi senatorii au ţinut cont de proiectul de lege pe care l-am avizat în Guvern zilele trecute prin care reparăm o nedreptate pentru 10.000 de fermieri care au fost afectaţi de un ordin de ministru dat în 2007 – 2008 care spunea că plata acestor subvenţii este condiţionată de existenţa datoriilor la bugetul de stat. A fost o nedreptate, fapt confirmat şi de către Comisia Europeană printr-o scrisoare. Este inacceptabil ca astăzi efective de peste 250.000 de capete să nu mai poată să primească subvenţii din cauza acestei situaţii, iar 10.000 de fermieri, pe lângă faptul că au trebuit să returneze aceste fonduri, nu au mai primit, dar au fost şi anchetaţi penal pentru fals în declaraţii. Era momentul să facem o dreptate, după mulţi ani, din acest punct de vedere”, a spus Daniel Constantin, după adoptarea amendamentului.

El a adăugat că în acest proiect de lege se precizează că banii se dau înapoi fermierilor în bugetul 2014 şi nu există o prevedere bugetară în acest sens.

Constantin a precizat, la dezbateri, că mărirea bugetului Agriculturii faţă de acest an este datorată capitolului de cofinanţare şi că în 2014 vor fi de finanţat două programe de dezvoltare rurală.

„Este un buget care reflectă în mare parte formele de sprijin pe care le vom acorda anul viitor. Principala majorare de care beneficiază bugetul este la capitolul cofinanţare, pentru că sperăm să avem două programe de dezvoltare rurală şi avem nevoie de sume pentru cofinanţarea măsurilor”, a precizat Constantin.

El a menţionat ca noutăţi implementarea ajutorului pentru tancurile de răcire lapte, menţinerea schemei de subvenţie pentru motorină şi schimbarea modalităţii de sprijin acordat crescătorilor de bovine.

„Nu avem prevăzute măriri la bunuri şi servicii, avem un buget de austeritate la aparatul administrativ al Ministerului”, a mai spus Constantin.

Bugetul Ministerului Agriculturii pe 2014 din proiectul propus de Guvern este de 5,88 miliarde de lei, cu 7% mai mult ca în acest an.