Bugetul Ministerului Educaţiei, suplimentat la rectificarea bugetară. Salariile profesorilor nu vor creşte

Publicat: Vineri, 14 August 2020 22:55 // Actualizat: Vineri, 14 August 2020 22:55 // Sursa: romaniatv.net

Guvernul a aprobat Ordonanţa de urgenţă privind rectificarea bugetară. Astfel, Ministerul Educaţiei şi Cercetării va beneficia de o suplimentare bugetară de 551,4 milioane de lei. Totuşi, salariile profesorilor nu vor creşte. Banii vor fi alocaţi achiziţiei de gadgeturi pentru elevi şi cadre didactice, în vederea participării la învăţământul online, precum şi pentru lucrări de execuţie şi proiectare a 59 de grădiniţe, potrivit News.ro.

Foto: stiri.botosani.ro

În ceea ce priveşte învăţământul universitar, s-a decis majorarea cheltuielilor din venituri proprii cu suma de 370,50 de milioane de lei, asigurată prin majorarea veniturilor cu suma de 229,72 de milioane de lei, respectiv reglementarea utilizării disponibilităţilor din anii anteriori, în limita sumei de 140,78 de milioane de lei.

Rectificarea bugetară pozitivă pentru Educaţie este o măsură esenţială de sprijin în perspectiva reluării activităţii şcolare/universitare în această toamnă, în condiţii de acces egal şi siguranţă sanitară pentru toţi elevii, studenţii şi profesorii, având în vedere contextul pandemic provocat de virusul SARS-CoV-2”, a transmis MEC.

De asemenea, a fost aprobată suma de 200 de  milioane de lei, credite de angajament, pentru Programul Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare - perioada 2015-2020 (PNDCDI III).

Citeşte şi FSLI ameninţă cu boicotarea începerii anului şcolar dacă profesorii nu vor primi salarii mărite de la 1 septembrie

Guvernul a mai stabilit că aplicarea devansată a nivelului de salarizare stabilit pentru anul 2022, pentru personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ, potrivit prevederilor art. 38 alin. (41) lit. c) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, va intra în vigoare de la 1 septembrie 2021.

Majorarea era prevăzută în Legea salarizării pentru anul 2022, dar a fost devansată şi majorările au fost acordate mai devreme, ceea ce înseamnă că de la 1 ianuarie 2020 salariile pentru profesori au crescut cu 8% (prima tranşă).

Majorarea de 16% (tranşele a doua şi a treia), care a fost mutată pentru 1 septembrie 2020 (devansată,  deci, cu doi ani), este acum prevăzută pentru 1 septembrie 2021. Mai exact, se menţine un grafic de acordare a majorărilor stabilite iniţial pentru anul 2022, mai devreme cu un an faţă de ceea ce s-a decis în Parlament.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
rectificare bugetară rectificare bugetara educatie salarii profesori
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8750
RON
26 Sep
noapte 15 °
zi 25 °
Ultimele joburi adaugate
24 H